Elaine Asp, Anna-Britta Ståhl: Hävvi = Självklart – sydsamisk mat tolkat av Elaine Asp

Kokken Elaine Asp som har sørsamisk bakgrunn og frilansjournalisten Anna-Britta Ståhl har sammen laget denne informative og nydelige boken om det sørsamiske kjøkkenet som har bevart tradisjonene med jakt, fiske og innsanking av spiselige vekster i naturen og kunnskapene om hvor hvordan man bevarer og foredler dem gjennom sylting, safting, salting, fermentering, tørking og røyking.

Bianca Brandon-Cox er redaktør. Boka er gjennomillustrert med flotte fotografier av Bianca Brandon-Cox, Nick Pope og Elaine Asp. Svensk tekst.

Elaine Asp skriver:  ”Den här boken är inte bara min kärleksförklaring till renen, naturen och det sydsamiska köket. Den är också mittsätt att återupprätta min farmor och alla andra samer i den generationen som berövades möjligheten att vara stolta över sina kunskaper om naturen, sin kultur, sitt språk och sitt ursprung. Boken är även en hyllning till min mormorsom lärde mig självhushållningens grunder. Recepten utgår från min tolkning av traditionella sydsamiska rätter och jag hoppas att de både ska inspirera dig till att hämta fler råvaror i naturen och att leva mer hållbart.”

Samisk kokbok utsedd till världens näst bästa (Sameradion & SVT Sápmi, 07.04.20)

ISBN: 978-91-639-9357-2. Hävvi Elaine, 2019. 223 s. Innb. 312.- (kan kjøpes fra Biblioteksentralen, Gavpi og  Adlibris)