Gunnar Idenstam: Jukkaslåtar – song for Jukkasjärvi (CD)

Et bestillingsverk laget til 400-årsjubileumet av Jukkarsjärvi i Sverige av konsertorganisten og folkemusikeren Gunnar Idenstam. Besetningen er fiolin, saksofon, perkusjon, orgel og de to samiske joikerne Brita-Stina Sjanggo og Simon Issát Marainen.

Jukkaslåtar består av 17 låter – noen instrumentaler, noen rene sanger og til noen av låtene har Simon Marainen lagt til sine egenkomponerte joiker. Sofia Jannok har bidratt med tekster til låtene. På Jukkaslåtar kombineres den samiske toneverden med den svenske folkemusikktradisjonen, orgelmusikk, symfonisk folkrock og samplet lyd. Musikken er en hyllest til alle folk som har levd i Jukkasjärvi – samer, finlendere og svensker. Idenstam maner fram sine minnesbilder fra oppveksten i Jukkasjärvi ved Torneelven.

BIS-SACD-1868. Bis Records, 2010. 1 CD. 139.- (fra cdon.no)