Kirste Paltto: Vilges geađgi

Barnebok på nordsamisk av Kirsti Paltto, med fargerike illustrasjoner av kunstneren Ulrika Tapio Blind.

Fem år gamle Elle har en bestemor som har fortalt henne om Duottatháldi (skytsånden) som bor i Rievssaduottar. Hun blir kjent med Sáija som er fra Rievssaduottar og de treffes ofte og kommer godt overens. En dag inviterer Sáija henne til Rievssaduottar og de drar dit med vinden. Det hender mye der og Elle får en hvit stein av linerla fordi hun en gang reddet linerla fra katten. Den skal hjelpe Elle for den som finner den hvite stenen får styrke til å leve livet riktig, lærer å tåle vanskeligheter og øynene ser bedre. Elle får mye å tenke på når hun kommer hjem igjen. Spesielt er hun nysgjerring på kisten til bestemor. Vilges geađgi ble gitt ut første gang i 1980.  Nordsamisk tekst. Aldersgruppe: 8-12 år.

 ISBN: 978-82-7374-845-4. Davvi girji, 2011. 101 s. 195.- (kan også kjøpes fra bl.a haugenbok.no)