Jávrri-Juhán Niillas: Dánsa birui

dansa biruiJávrri-Juhán Niillas debutroman skildrer de harde vilkår som rammet kvinner som fødte barn utenfor ekteskap og deres barn  i gamle tiders Sápmi. Hovedpersonene er predikantdatteren Mággá og hennes sønn Per. Jávrri-Juhán Niillas eller Niillo Aikio er fra Utsjok i Nord-Finland. Nordsamisk tekst.
Maggas far omkommer og Magga må begynne i tjeneste hos andre. Sønnen Per er unnfanget mot hennes vilje, og hun må slutte som tjenestepike i sidaen fordi hun har født en lausunge. Magga går fra hus til hus med sønnen sin og holder dem selv i live på denne måten. Til slutt får Magga plassert sønnen sin hos noen småbrukere. Selv må hun ut og tjene til livets opphold. Kvinnen opplever mye urett og utnyttelse, både seksuelt og som gratis arbeidskraft uten noen form for støtte. I romanen følger vi også Pers oppvekst fra barndommen til en voksen kar, hvordan også han utnyttes, blir slått og behandlet frekt i livet.
Romána lea sárdnealbmá nieidda Mákká ja su bártni Pieara birra ja dáhpáhuvvá sullii 100 –150 jagi dassážii.
Mákká áhči sorbmana ja Mággá gártá mannat biigán. Piera lea vuolggahuvvon su dáhtu vuostá. Luovosmánáin Mággá gártá siiddas eret. Soai vádjoleaba dálus dállui dasságo Mággá viimmat fidne bártnis dálu olbmuide bibmui. Ieš Mággá ferte vuot mannat biigán. Nissonolmmoš gártá vásihit olbmuid olggušteami ja buorringeavaheami, sihke seksuálalaččat ja barggahedje nuvttá, eaige lean duvdagat dalá olbmuin. Muitalus čuovvu maid bártni Piera rávásmuvvama ollesolmmožin ja su máŋggalágan stoaiddaid ja fearániid.
Dánsa birui gieđahallá luovos máná ja su eadni eallima Sámis dolin (lydopptak, Yle.fi, 10.12.14)
ISBN: 978-82-7374-894-2. Davvi girji, 2014. 258 s. Heftet. 260.-