Birgitta Stålnert: Jakten på den försvunna samiska dansen

Hvorfor skulle samene være det eneste urfolket i verden uten egen dansetradisjon? Den sørsamiske danseren og koreografen Ola Stinnerbom har aldri tvilt på at den har eksistert. I boken følger vi hans søken i gamle kilder og helleristninger etter bevisene for at samisk dans har eksistert i en førkristen tid. Birgitta Stålnert har skrevet boken i samarbeid med Ola Stinnerbom. Sammen driver de Kompani Nomad, et profesjonelt samisk dansekompani. Boken er gitt Centrum for samisk forskning ved Umeå Universitet.

Det innsamlede kildematerialet er delt inn i  kategorier som samisk mytologi, samiske bryllup, sjamanaer, ekstase og transe, bjørneritualer, joik med dans og bevegelser, rituell dans, beskrivelser av dans og leker og helleristninger.

Svensk tekst. Boken er illustrert og inneholder liste over kilder.

Omtale og anmeldelser:

Jakten på den forsvunna samiske dansen (Oddasat.se 01.03.12)

Boken som bevisar att samisk dans har funnits (Yvonne Ritvall, Samefolket 03/12) – pdf

Samisk dans med gamla rötter (Peter Bohlin, Dansportalen 13.08.12)

Umeå Universitet, Centrum for samisk forskning, Cesam-skriftserien nr. 13. 2011.  75 s. 240.- (kan kjøpes fra Ájtte webshop)