Sara Margrethe Oskal: Samisk gjøgler ut i verden – samisk gjøglertradisjon i fortellinger og joik, og moderne sceneuttrykk

Sara Margrethe Oskal er den første skuespilleren som har deltatt  i Stipendprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid ved Scenekunstfakultetet ved Kunsthøgskolen i Oslo.  Oskal ønsket å utforske gjøglertradisjonen i samiske fortellinger og joik, samt å undersøke om den lot seg overføre til vår tids profesjonelle teaterscene.

Det kunstneriske resultatet av hennes arbeid med stipendprogrammet ble gjøglerforestillingen Guksin guollemuorran – The Whole Caboodle – Full Pakke. Forestillingen består av tre monologer som framføres på nordsamisk, men gjøres tilgjengelig for et større publikum ved at den er tekstet til norsk eller engelsk.

I denne boka får du et innblikk i Oskals arbeid med å overføre samiske gjøglertradisjoner til den internasjonale scenen.

ISBN: 978-82-7374-833-1. Davvi girji, 2010. 208 s. 260.-(kan også kjøpes gjennom bl.a. haugenbok.no)