Kautokeino-opprøret (DVD/Blue-ray)

kautokeino-opprc3b8retEn film av Nils Gaup basert på virkelige hendelser.

I århundrer har de forblåste viddene lengst nord i Nord-Norge vært bebodd av samefolket og reinsdyrene deres. Men moderne tider er i ferd med å innta den avsides landsbyen Kautokeino, som styres av den velstående og brutale handelsmannen Ruth (Mikael Persbrandt). En av de samiske gruppene (siidaene), ledet av den unge kvinnen Elen, nekter å betale en urettferdig gjeld til Ruth. Uten rettssak sørger Ruth for å fengsle de fleste i Elens siida, og hun blir alene om å ta vare på reinsdyrene. Elen får hjelp til å få i stand en rettssak som bidrar til å løslate de fleste mennene. Men Ruth tar beslag i siidaens reinsdyr for å dekke kostnadene til rettssaken. Uten livsgrunnlag har ikke Elen og siidaen noe annet valg enn å gå imot Ruths krav. Dette fører til en av de mest dramatiske hendelser i nord-norsk historie. Filmen er tekstet til norsk, dansk, svensk, finsk og engelsk.
Skuespillere:  Bjørn Sundquist, Mikkel Gaup,  Michael Nyqvist,  Mikael Persbrandt,  Stig Henrik Hoff,  Nikolaj Coster-Waldau,  Peter Andersson,  Anni-Kristiina Juuso og  Sverre Porsanger.
Sandrew metronome, 2008. Spilletid. 92 min. Pris DVD:  129.- (Platekompaniet). Filmen er nå også på Blue-ray (199.-)