Samenes nasjonaldag 6. februar og samisk uke 2022

Utenfor butikken til Einar Isaksen, Karasjok, 1960-tallet. Bildet viser det livlige livet utenfor butikken om vinteren. Skuteren Varg er et klenodium som kom på 60-tallet og ble veldig populær. Foto fra Einar Isaksen fotosamling fra Karasjok. 

Den 6. februar feires samenes nasjonaldag i Norge, Sverige, Finland og Russland. Dagen har også navnet Samefolkets dag og Samisk folkedag. Samefolkets dag feires til minne om det første samiske landsmøtet som fant sted i Trondheim den 6. februar 1917. For første gang møttes samer fra svensk og norsk side for å arbeide for felles samiske saker over grensene. Den samiske nasjonaldagen ble vedtatt på Samekonferansen i 1992, og ble feiret for første gang i 1993. I 2003 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge.

I anledning 6. februar og samisk uke har Troms og Finnmark fylkesbibliotek har fått laget disse filmene og bildespillene: 

Simon Issát Marainen er en svensk-samisk poet, joiker, komponist, kulturarbeider, reineier og vokalist i det svensk-norske jazz- og popbandet Ára.  Han har laget en film med den lille reinkalvens joik og hilsen i anledning Samenes nasjonaldag. Han forteller også om selve nasjonaldagen og feiringen av denne.

Hilsen fra Simon Issát Marainen (4 min, 19s. YouTube. Tilgjengelig fram til 2. mars 2022)

Stina Fagertun og Cathrine Pedersen har laget en digital eventyrstund. Det er mørketid, langt nord i Nordlyslandet.  Ei lita samejente er utenfor lavvoen sin å leker i snøen, og gleder seg til sola skal komme tilbake. Men når kommer den? Eller har mørketidsheksa gjemt solringen for godt? Den lille jenta er modig, og legger ut på en reise for å finne solringen før det er for sent. Klarer hun det? Et samisk inspirert eventyr laget av Bente Stine Johnsen og Tor-Henrik Buljo til Kulturbarnehagen i 1998 som har blitt utrolig populært i skoler og barnehager. Bearbeidet og tilrettelagt manus  av Stina Fagertun. Damatisert av «Kulturbrua østaførr sol og vestaførr måne», som er Catrine Pedersen og Stina Fagertun.

Lenke til filmen: SOLRINGEN/ BEAIVVÁŠGIERDI (10 min., 43 s.), YouTube)

Sigbjørn Skåden – Helsing frå Sameland Kåseri om  Nils-Aslak Valkeapää hvor Sigbjørn Skåden bruker hans første bokutgivelse Helsing frå Sameland, opprinnelig utgitt på finsk i 1971. Boka beskriver hvordan samenes rettigheter til land og vann er truet. I tillegg beskrives endringer i naturen under påvirkning av storsamfunnets vekst. Skåden ser Valkeapääs tanker fra 1970-tallet i lys av dagens oppmerksomhet rundt forvaltning av naturressurser, bærekraft og samefolkets kamp for bevaring av egen kultur og livsvilkår. Opprinnelig holdt som innledning til en panelsamtale om Valkeapää på Ordkalotten 2021. (ca. 10 min.)

Kåseri om Nils-Aslak Valkeapää av Sigbjørn Skåden (22 min.)

Boka ligger åpent ute på Nasjonalbiblioteket: Helsing frå Sameland : Nils-Aslak Valkeapää ; omsett av Liv Hatle 

Dersom noen bibliotek eller skoler ønsker å bruke filmen som del av et større opplegg, så har vi også en god del hefter om Valkeapää fra serien Oppvekst i litteraturen. Her får man en fin innføring i hans liv og virke. Ta kontakt dersom dere ønsker hefter tilsendt.

Filmene vil være tilgjengelige, fra vår YouTube-kanal, i uke 5 og 6 og er kostnadsfrie for bibliotekene å bruke. De kan vises på egen hjemmeside og postes på bibliotekets facebookside.

Samenes nasjonaldag 2022 (Troms og Finnmark fylkesbibliotek, YouTube)

Bildespill:

Einar Isaksens fotosamling fra Karasjok: 

Fotoarkivet vårt i Vadsø har laget et bildespill med utvalgte bilder fra fotosamlingen etter butikkeier Einar Isaksen i Karasjok: : Livet i Karasjok – en fotosamling etter butikkeier Einar Isaksen. Gjennom disse bildene får vi et innblikk i dagliglivet i Karasjok før og etter krigen. I Digitalt museum kan du se hele fotosamlingen. Vi oppfordrer folk til å bidra med informasjon via Digitalt Museum.

Post Mathis av fotograf Henrik Ørsted (Bildespill, Facebook, Finnmark fylkesbibliotek)

Bokanbefalinger samisk litteratur i Bookbites:

Bildespill med ny samisk litteratur som er mulig å låne gjennom e-bokappen Bookbites eller på det lokalebiblioteket: https://www.youtube.com/watch?v=orUD7EBWLmch

De enkelte bibliotek kan selv lage bokhyller i Bookbites eller synkronisere fra konsortiet som har laget bokhylle for samisk litteratur. Oppskriften står her: Hvordan lage bokhyller? – Troms og Finnmark fylkesbibliotek (tffk.no)

Klassesett: Fylkesbiblioteket har klassesett med følgende titler:

Nedrejord, K.: Lappjævel! (2021)
Lillevik, L. T.: Nils på Njukčgáisá (2021)
Wollmann, T.:  Niillas ja Magga (2020)

For bestilling av klassesett kontakt: fyb@fm.fylkesbibl.no

Digitale arrangement i folkebibliotekene i samisk uke 2022:

Samtale om samisk klestradisjon i Kvæfjord (Kvæfjord bibliotek, 31.01.22, YouTube. ) Samtale mellom Bibliotekleder Liv Kristin Hansen og Nina Johanne Nupuk Johansen.

Gammene i Kaperdalen og folket som hørte til der (Senja bibliotek, YouTube – Opplesning i 6 deler av bibliotekar Nina Høgmø fra Hans Kr. Eriksens På myke skinnsko gjennom historia)

Kurvene – et samisk eventyr (Senja bibliotek, YouTube, lest inn av bibliotekar Nina Høgmo)

Andre digitale ressurser

Historien om det samiske flagget: Sameflagget (SNL)

Ressurssider om samenes nasjonaldag:
Samenes nasjonaldag – Sjøsameportalen, Nordlige folk
Nasjonaldag og nasjonale symboler – Sametinget
Samenes nasjonaldag (fn.no)
Tips til 6. februar i skole og barnehage (Gaavnoes – sørsamisk digitalt)
Samenes nasjonaldag – liste over ressurser som omhandler samenes nasjonaldag 6. februar (Ovttas.no)

Podkaster:

Sápmi (podkaster og annet innhold om samer eller på samiske språk på NRK Radio) Inneholder blant annet podcastserien Samenes historie (Norgeshistorien fra et samisk perspektiv. Hvordan ble samisk kultur til? Hvordan overlevde den press fra staten og storsamfunnet? Hvordan ble samer et urfolk? og Ođaspodda (om aktuelle saker i Sápmi på nordsamisk)

Samesystrar (Podkast av Anne-Marja Persson som hedrer og løftrer frem sterke samisk kvinner. Persson i samtale med blant andre forfatterne Stina Inga, Elin Anna Labba og Anne Wuolab)

RiddoDuottarMuseat (Museumspodkast)

 

Filmer:

Filmbib (filmer på samisk språk eller relatert til samer i Filmbib. Gratis for alle med Nasjonalt lånekort)

Filmrommet (Samiske filmer i Filmrommet – strømmetjeneste for skoler og bibliotek)

NRK Samisk (TV-programmer og filmer på samisk eller relatert til samer i NRK sitt arkiv) inneholder blant annet Ikke spør om det. Same  ) og dokumentarene Solen, min far. Nils-Aslak Valkeapää (1991) og Elsa Laula Renberg, kvinnen som samlet Sápmi (2017) . Søndag 6. februar vises dokumentaren Jeg kjenner alle mine rein (Om Karen Anna Logje Gaup. Grete Andrea Kvaal er regissær og Ánne Kátjá Gaup har filmet og klippet. Den vises på NRK 2 på samisk nasjonaldag 6. februar kl 18.00.)

SVT Play (Samisk innhold i SVT Play. Inneholder blant andre dokumentaren Gravplundrarna (2021))

Sapmifilm (streamingtjeneste laget av ISFI for samiske filmer. 59 NOK i måneden)

Videogalleri Nordlige folk

 

Loga munnje! Lågå munji! Lohk munnjien! Les for meg! (Sametingets biblioteks lesekampanje i samarbeid med Foreningen !les). Kommuner i Troms og Finnmark som har bestilt  lesekampanjen er Alta, Porsanger, Karasjok, Nordkapp, Sørreisa og Tjelsund.

Ella Marie Hætta Isaksen om lesing og det å bli lest for (video, Foreningen !les)

Arrangement/Program 6. februar og samisk uke i kommunene i Troms og Finnmark

Harstad (program samisk måned)

Evenes/Tjelsund

Kvæfjord

Storfjord

Kåfjord

Tromsø