100 år siden første samiske bok – markeringer på UB i Tromsø og Ájtte bibliotek i Jokkmokk

I år er det 100 år siden Johan Turi ga ut Muitalus sámiid birra. Han var den første samen som fikk utgitt en bok skrevet på samisk. Siden har boka blitt oversatt til 11 språk. Norsk er ikke blant disse.

Dette skal markeres med en egen utstilling på  UB i Tromsø. Universitetsbiblioteket (UB) har satt i stand en utstilling kalt MUITTALUS SAMID BIRRA – Johan Turi og den første samiske bok, og den åpner torsdag 22. april klokken 14. I tillegg til informasjon om boka og forfatteren, vil blant annet bildemateriale fra tidlig 1900-tall bli vist.Utstillinga er i UB sine lokaler på campus (KS-biblioteket) og den vil være åpen for publikum fram til høsten.

På utstillingsåpninga vil John Gustavsen snakke om «…men hva skjedde med Emilie Demant Hatt?», Harald Gaski vil snakke om «Johan Turi – samernas författare» og Oljohan Gaup skal joike.

Fredag 23. april i anledning Verdens bokdag så markerer også Ájttes bibliotek i Jokkmokk  i samarbeid med Samernas bibliotek/Sametinget Johan Turi med en utstilling om hans bok Muittalus sámiid birra.

100 år siden første samiske bok (UiT)

Johan Turi på Världsbokdagen (Ájtte)