Guorga (CD)

Guorga er resultatet av et samarbeid mellom de prisvinnende samiske kunstnerne Niillas Holmberg og Jakop Janssønn.

I prosessen med albumet utviklet Holmberg en ny form for utøving han kaller for joikepoesi. En unik stil som danser mellom joik og uttalt poesi på uanstrengt vis. Musikken til Guorga er vanskelig å beskrive. Albumet består av en utallig mengde sjangre og forskjellige måter å synge og joike på. Gjesteartister er Marja Mortensson, Marius Neset og Daniel Herskedal.

Tilgjengelig i Spotify: Guorga (2021)

Guorga – Duoddara modjegobit (YouTube)

Ođđa sámi musihkkaprošeakta Guorga lea almmuhan iežas vuosttas skearru. Njunnožis leaba bálkkašuvvon sámi dáiddár guovttos Niillas Holmberg ja Jakop Janssønn.

Holmberg lea hutkan skearru várás ođđa ovdanbuktinvuogi, man son gohčoda luohtepoesiijan. Luohtepoesiijas diktalohkan sáhttá rievdat luohtin ja luohti diktan nu ahte jietna ii boatkan ollenge. Skearru sisttisdoallá moanaid musihkkašaŋŋeriid seaguhusaid, sierralágan lávlun- ja luohtevugiid sihke poesiija.

DATCD-87. DAT, 2021. 1 CD (44 min.) 170.- (kan kjøpes gjennom Platekompaniet)

Monica Grini: Samisk kunst og norsk kunsthistorie – delvise forbindelser

Hvordan er samisk kunst fremstilt i norsk kunsthistorie? Så enkelt og så komplekst er spørsmålet som driver denne boken frem. Utgangspunktet er en nysgjerrighet omkring hvordan samisk transnasjonalstatelighet slår ut i kunsthistorien; et spørsmål som ikke tidligere har blitt fremhevet som eksplisitt innfallsvinkel i undersøkelser av samisk kunst.

Begrepet “norsk kunst” virker å være vokst frem parallelt med nasjonsbygging og etableringen av et kunsthistoriefag i Norge. Hvilken plass fikk samiske emner, praksiser, gjenstander og aktører i denne begreps- og institusjonsbyggingen? Hvordan bidro kunsthistoriefaget i skapelsen av “samisk kunst”, slik formasjonen etter hvert materialiserte seg institusjonelt og diskursivt? Slike spørsmål er beveggrunn for undersøkelsen.

At boken ender i det globale, også når nasjonale perspektiv undersøkes, er illustrerende for samiske forholds ambivalente plass i norsk kunsthistorie: Samisk kunst beveger seg stadig i andre kretsløp enn mye av den øvrige kunsten som behandles i denne historien.

Dette er en av svært få historiografiske analyser av kunsthistoriefaget i Norge, og den eneste med samisk historiografi som omdreiningspunkt.

Boken er basert på Monica Grinis doktoravhandling: Samisk kunst i norsk kunsthistorie: historiografiske riss (UiT Munin, 2016)

Ny bok om samisk konst i förhållande till norskt nationsbygge (01.11.21, Stockholm Universitiy Press Blog).

ISBN: 9789176351550. Stockholm University Press, 2021. 284 s. Heftet. 351.- (kan kjøpes gjennom Biblioteksentralen ) /

Boka kan også lastes ned gratis på: https://www.stockholmuniversitypress.se/site/books/m/10.16993/bbm/