Orrestimmie: Tsïegle – New motion picture sountrack for Ofelaš/The Pathfinder (CD)

I regi av Tromsø internasjonale filmfestival ble Jakop Janssønn invitert å skape et bestillingsverk i 2017 med et samisk fokus i forbindelse med hundreårsjubileet til samenes nasjonaldag. Valget falt på Nils Gaups ‹‹Veiviseren›› som fylte 30 år i 2017.

Jakop Janssønn gjorde om filmen til en stumfilm og skapte ikke bare ny musikk, men også et helt nytt lydlandskap til filmen med ønske om gi en annen framstilling av filmen med et sjøsamisk blikk og et sørsamisk fokus.

Bestillingsverket ble en umiddelbar suksess og de turnerte i Norge, Russland, Tyskland og Kina. Dette er albumversjonen av verket.

Orrestimmie består av Jakop Janssønn som er bandleder og trommeslager, Marja Mortensson på vokal, Kristian Svalestad Olstad på gitar, Magnus Wiik på dobro, mandolin og akustisk gitar, Daniel Herskedal på tuba og basstrompet og Håkon Aase på fiolin.

Lagde ny musikk til «Veiviseren» – nå har det blitt til et album (Eline Grønnvoll, 06.02.21, iTromsø)

Tilgjengelig i Spotify: Orriestimmie: Tsïegle (2021)

DATCD-93. DAT, 2021. 1 CD. (36 min.). 150.-

Marit Kirsten Anti Gaup: Čoalkkehii uksii!

Sárá, Sunná, Ovllá og Jánoš var alene hjemme da de hørte at det banket på døra. Det var folk utenfor, en polititmann og nabodama som sto der.

Nabodama fortalte om den underlige hendelsen som hun hadde hatt samme natt. Hun var blitt redd og derfor hadde hun knyttet alle dørhåndtakene fast med tau, fordi hun var sikker på at det ville komme noen om natta.

Hun la en hammer på dørhåndtaket, slik at hun skulle høre det, hvis hammeren falt på gulvet, for at hun skulle ha tid til å hoppe ut gjennom vinduet for å hente hjelp.

Nordsamisk tekst. Boka er illustrert av Sunna Kitti. For aldersgruppen 7-13 år.

Marit Kirsten Anti Gaup har tidligere gitt ut barneboka Firkkaláhkku (2016).

Sárá, Sunná, Ovllá ja Jánoš leat iehčanassii ruovttus go juoga čoalkkeha uksii.
Sii gullet olbmuid olggobealde. Olggobealde leaba kránnjá áhkku ja politiija.

Kránnjá áhkku muitalii ipmaša birra mii sutnje dáhpáhuvai mannan ija. Son lei ballái ja danin čanai visot uksageavjjaid báttiin gitta, go lei nu sihkar ahte muhtin boahtá ihkku.

Son bijai veahčira uksageavjja ala, vai veažir gahččá láhttái ja son geargá njuiket glássaráigge olggos ja viežžat veahki.

ISBN: 978-82-329-0164-7. Davvi girji, 2021. 72 s. Innb. 250.- (kan kjøpes gjennom Biblioteksentralen)