Kjønn på museum

Kjønn er allestedsnærværende i museene – i magasiner og utstillinger, i arkiver og formidlingsopplegg – og samtidig så vanskelig å legge merke til. Denne boka har som ambisjon å åpne opp museer og utstillinger for å se hvordan kjønn blir framstilt og konstruert.
Brita Brenna og Marit Anne Hauan er redaktører for boka.

Blant bidragene er «Hvor var kvinnene? : refleksjonar kring iscenesetting av kjønn og samisk religion i utstillingar ved Tromsø Museum» av Trude Fonneland og «Margrethe Kreutz’ historie : utstilling som synliggjøring av individualitet, etnisitet og handlekraft» av Cathrine Baglo.

ISBN: 9788283050608. Museumsforlaget, 2018. 227 s. Heftet. 390.- (kan kjøpes blant annet gjennom Biblioteksentralen og Adlibris)

Johan Mathis Utsi: Luohti vuolgá (CD)

John Mathis Utsi, eller Ráikku Ándde John Máhtte, fra Karasjok debuterer med albumet Luohti vuolgá som inneholder 18 joiker i tradisjonell stil. Johan Sara jr. er produsent.

Albumet inneholder personjoiker i fra Finnmarksvidda, Noen egne og nye komposisjoner, men i joiken Hoaŋkabealljit også en forklaring på hvorfor man velger livet som reingjeter, tross alle prøvelser.

John Mathis Utsi  har vunnet Sami Grand Prix begge gangene han har deltatt. I 2004 med joiken «Issat Ante» og 2010 med joiken «Rasttos Jovnna». Han har joiket for statsministre, kongen og dronningen, åpning av Sameting.

Tlgjengelig i Spotify: Johan Mathis Utsi: Luohti vuolgá

STI15. Stierdna, 2019. 1 CD (56 min.) (kan kjøpes gjennom platekompaniet og cdon blant andre)