Erlend Elias: Erlend Elias – fra Tysfjord til Tigerstaden

Stylist Erlend Elias Bragstad er for mange kjent som realitystjerne, etter deltagelse i blant annet Farmen Kjendis. Han ble kåret til Norges mest innflytelsesrike homofile i 2015. Samtidig har han vært en synlig figur i det samiske miljøet, hvor han har tatt opp kampen mot fordommer både innad og utenfra. Bakgrunnen for det sterke engasjementet i disse sakene er Erlend Elias’ vanskelige oppvekst. Et seksuelt overgrep i ung alder utløste psykiske problemer og førte til mange turbulente perioder gjennom oppvekstår og voksenliv. I denne boken forteller han om utfordringene han har hatt, og hvordan han bevisst har valgt å ikke la det ta overhånd, men heller snu det negative til noe positivt. Boken er skrevet i samarbeid med Tone Solberg.

Tynn, men sjarmerende: Bokanmeldelse: Erlend Elias: «Fra Tysfjord til Tigerstaden» (Sindre Hovdenakk, 03.05.19, VG)

Ukebladaktig flatt, dødt og motstandsløst (Cathrine Krøger, 08.05.19, Dagbladet)

Finnes også som e-bok: https://ebok.no/ebok/erlend-elias_erlend-elias/

ISBN: 9788203297700. Aschehoug, 2019.  178 s. Innb. 349.- (kan kjøpes fra Biblioteksentralen og adlibris blant andre)

Sollaug Sárgon: Duđa eallimii

Sollaug Sárgon fra Kautokeino har gitt ut sin tredje diktsamling.

Diktene knyttes til naturen, noen ganger også til steder nevnt ved navn – i nåtid, fortid og fremtid. Ett sted er viktig én gang, for en bestemt tid, andre steder er alltid viktige. Slik er det i livets sirkel. Stillferdig skildrer hun grunner til glede og takknemlighet, men også til det motsatte, hun vet at gledens lys slukner, og hvorfor det slukner.

ISBN: 978-82-7601-246-0. Iđut, 2019. 39 s. 180.- Innb. (kan bestilles fra Biblioteksentralen og adlibris blant andre)

Kirsi Máret Paltto: Gos don leat, Elle ?

Spenningsroman for ungdom om Jovnna som ønsker å delta på trommekurs, men som ikke har mulighet fordi mora er bortreist på ukedagene. Han oppsøker det gamle huset til oldeforeldrene. I sinne slår han trommer på alt mulig og plutselig finner han noe som bringer med seg spennende opplevelser. Han kommer på sporet av Elle, en jente som forsvant lang tid tilbake. Boka er illustrert av Liisa Tellervo Helander. Nordsamisk tekst.

En spennende fortelling om vennskap og om å bli kjent med egne styrker.

Boka er skrevet av Kirsi Paltto som er niese til den kjente samiske forfatteren Kirsti Paltto.

Ungdomsroman om en mystisk forsvinning i Sápmi (Elin Margrethe Wersland, 21.05.2019, Ságat – tilgang bare for abonnenter)

Son almmuha iežas vuosttaš čáppagirjjálašvuođa girjji sámegillii (Sameradion & SVT Sápmi, 16.05.19)

Gelddolaš girji Jovnna birra, gii áiggošii rumbokursii, muhto ii beassa go eadni lea vahkuid eret. Suhtuin son dearpá buot rumbun ja fáhkka gávdná juoidá, mii doalvu su čearggus dáhpáhusaide.

Gos don leat, Elle lea gelddolaš muitalus ustitvuođa ja iežas fámuid dovdama birra.

ISBN: 978-82-92649-36-7. ABC-Company/E-skuvla, 2019. 130 s. Innb. 199.- (kan kjøpes fra Biblioteksentralen)