Rob Lloyd Jones: Beowulf – dïhte staalehke alma

Sørsamisk oversettelse av Rob Lloyd Jones Beowulf (2009). Boka er en gjenfortelling av det klassiske Beowulf-kvadet, et heltedikt nedskrevet rundt år 750, som var en viktig inspirasjonskilde til J. R. R. Tolkiens Ringens herre og Hobbbiten.

Fryktelige monstre gjester myrene i det gamle Danmark, og de myrder alle de kommer over. Men så kommer en kriger fra utlandet. Han heter Beowulf. Han dreper monstre. Hver scene blir atmosfærisk brakt til liv med Victor Tavares illustrasjoner.

Oversatt til sørsamisk av Johan Sandberg McGuinne. Gitt ut av Gïelem nastedh i samarbeid med Trøndelag fylkesbibliotek.

ISBN: 978-82-93402-34-3. 63 s. Gïelem nastedh, 2019. Heftet. 50.- (kan kjøpes fra Biblioteksentralen og Saemien sijte)

Fred Andersen: Hva er et menneske verdt – evolusjon og rasebiologi i et historisk perspektiv

Boken tar oss med på en skremmende reise gjennom historien med fokus på diskriminering av såkalt «mindreverdige» mennesker. Det er først og fremst minoritetene som blir fornedret. I vårt land er det samer, kvener og tatere. I andre land er det andre folkegrupper som har vært utsatt for overgrep. Og i alle land er jødene blitt forfulgt.

Evolusjonsteorien og forskning innen rasehygiene fikk avgjørende betydning for utviklingen av den nazistiske ideologi. Med et bredt kjennskap til medisinens historie og tilgrensende fagområder som antropologi, sosiologi og biologi, våger Fred Andersen å ta opp kontroversielle spørsmål, noe som gjør boken interessant og leseverdig.

Cand.med. Fred Andersen (f. 1943) er fra Steigen kommune i Nordland. Han var distriktslege/kommuneoverlege i sin hjemstedskommune i 38 år og hadde i denne perioden også deltidsstillinger som universitetslektor, forsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø.

ISBN: 9788283650693. Ventura, 2019. 328 s. Innb. 349.- (kan kjøpes fra Biblioteksentralen, adlibris og haugenbok blant andre)