Kirste Paltto: Lieđđi Samecus

Kirste Paltto har igjen gløttet i sin skattekiste av samisk mytologi, myter og fortellinger, og hun har brukt denne kunnskapen i novellene for voksne. Novellene handler om forskjellige utfordringer som vi mennesker treffer på i livet, men forteller også i hvilken form hjelpen kan komme til oss. I novellene sine har forfatter Kirste Paltto ulike samfunnsspørsmål som tema.

Dán noveallagirjjis lea Kirste Paltto fas govkestan iežas sámi mytologiija, myhtaid ja muitalusaid ártna, man lea geavahan vuođđun noveallaide maid lea čállán ollesolbmuid várás. Noveallat muitalit iešguđetlágan hástalusaid birra maid mii olbmot deaividat máilmmis, ja makkár iešguđetlágán hámis sáhttá veahkki boahtit.

Vierus mielde Kirste Paltto čehpedit gieđahallá iešguđetlágán dehálaš servodatfáttáid iežas noveallainis

ISBN: 978-82-329-0068-8. Davvi girji, 2018. 154 s. Heftet. 240.- (kan kjøpes gjennom Biblioteksentralen, adlibris og haugenbok)

Anna Kuhmunen, Leila Nutti: ČE – en duktig hund gör tio renskötares jobb

Boken hyller de arbeidende hundene i reindriften. Forfatterne Anna Kuhmunen og Leila Nutti, som selv er eiere til arbeidende reinhunder, har intervjuet over 40 andre samer med reinhunder. Tilsammen gir de et bilde av den levende samiske hundekulturen i dag.

Če er ett nordsamiskt innkallingsord. Sitater, tekster og et rikt bildemateriale gir innblikk i samspillet mellom hund og eier, fortalt ut fra reindriftas perspektiv. Svensk tekst.

ISBN: 9789163795435. Ávki, 2018. 176 s. Innb. 312.- (kan kjøpes gjennom adlibris)