Roald Larsen: Døde piker, vin og sagn

døde pike vin og sagn.jpgRoald Larsen har gitt ut niende bok i serien Levende sagntradisjon fra Nord-Norge. Boka formidler uforklarlige hendelsere i Nord-Norge i gjengangernes verden og lokale mysterier.

Blant sagnene er Huset som ikke ville brenne. Den tar utgangspunkt i tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms mot slutten av andre verdenskrig. Et av de få husene som står igjen fra før krigen befinner seg i Andsnes og huset ble tent på av tyskerne. På merkelig vis sluttet det å brenne og står fortsatt den dag i dag som eneste førkrigshus i området. I sagnet antydes det hvorfor dette huset ble stående.

Mens hel Nord-Norges Bodø-Glimt i 1979 tar fatt på en ny sesong i eliteserien, begynner noen merkelige jenter å vise seg i Bodø. hvem er de og hva vil de? Møt også gjengangere på museum i Tromsø, på hotell og butikk i havøysund og den mystiske joggeren på Prærien i Hammerfest.

ISBN: 978-82-92742-28-0. Arktisk forlag, 2018. 160 s. Heftet. 230.- (kan kjøpes fra Biblioteksentralen)

Eva Mari Amundsen: Under lyset

under lyset.jpgNord: Mørkt, kaldt og øde. Lyst, vakkert og fritt. Ellinors Finnmark er et kontrastfylt sted, med harde vintre og lange, lyse sommernetter. Samer og nordmenn deler det vidstrakte området lengst nord i Norge. Her er nordlys og midnattssol, mystikk og overtro en del av hverdagen.

Ellinor bor ved kysten, i bygda Kinna og drømmer om å flytte langt vekk for å oppleve noe spennende, så møter hun den samiske gutten Andar. Han og familien driver med rein og holder til inne på vidda. Andar er kjekk og mystisk, og hun vil så gjerne bli kjent med ham, men avstand, kultur og bygdesladder gjør det vanskelig. Hvordan kan de treffes, og hva vil andre si om de blir sett sammen? På vidda skjuler det seg mørke, eldgamle hemmeligheter. Når ondskapen våkner begynner forferdelige ting å skje, og Ellinor får etter hvert oppleve mer dramatikk enn hun hadde håpet på.

Første bok i serien Ellinor og Andar beregnet for aldersgruppen 13-16 år og oppover.

Eva Marí Amundsen (f. 1971) er bosatt i Tromsø, men er opprinnelig fra Kjøllefjord i Finnmark. Hun er utdannet lærer og skriver dikt, noveller og lyrikk. «Under lyset» er hennes første roman.

ISBN: 9788282515153. Publica, 2017. 224 s. Innb. 298.- (kan kjøpes fra blant andre Biblioteksentralen, adlibris, og haugenbok)