Nellejet Zorgdrager: Olof Sirmas joiketekster – resepsjons- og oversettelseshistorien til to gamle sanger

olof sirmas joiketeksterPå 1670-tallet overbrakte den samiske prestestudenten Olof Sirma to samiske kjærlighetssanger til Johannes Schefferus’ berømte monografi Lapponia. Joiketekstene ble publisert i sin samiske språkdrakt og på latin, og er de eldste samiske joiketekster vi har i dag.

Lapponia ble allerede på 1600-tallet oversatt til flere vesteuropeiske språk, og de to sangene inspirerte diktere og oversettere til å gjendikte dem. Nellejet Zorgdrager beskriver og analyserer sangenes litteraturhistoriske og oversettelsesteoretiske aspekter med grundighet og innsikt.Boken omfatter de originale og oversatte versjonene av joiketekstene som analysene er basert på.

Nellejet Zorgdrager (f. 1942) er en nederlandsk sosialantropolog og har vært ansatt ved Universitetet i Groningen, Nederland.

ISBN: 978-82-412-0748-8. Vett & Viten, 2018. 498.- (kan bestille fra Biblioteksentralen)

Arctic Modernities: The Environmental, the Exotic and the Everyday

arctic modernities.jpg I boka Arctic Modernities undersøkes det moderne Arktis fra ulike perspektivene, for å vise fram hvordan moderniseringsprosesser har endret den diskursive betydningen av Arktis.

Det moderne Arktis, slik det framstilles i tekst, bilde og film, er en mindre håndgripelig størrelse enn smeltende isbreer og sosiale samfunnsendringer i nord, og har i stor grad blitt forsømt i forsking og politikk på området. Men det moderne Arktis er ikke bare et naturområde som på dramatisk vis påvirkes av menneskelige aktiviteter. Det er også en kompleks og motsetningsfull sammensmelting av eksotiserte urfolkstradisjoner og hverdagslige erfaringer.
Bokas redaktører er Heidi Hansson og Anka Ryall. Blant artikkeforfatterne er: Susi K. Frank, Sigfrid Kjeldaas, Fredrik Chr. Brøgger, Roswitha Skare,  Cathrine Bjerknes og Kirsten Thisted. Engelsk tekst.

Less tangible than melting polar glaciers or the changing social conditions in northern societies, the modern Arctic represented in writings, visual images and films has to a large extent been neglected in scholarship and policy-making. However, the modern Arctic is a not only a natural environment dramatically impacted by human activities. It is also an incongruous amalgamation of exoticized indigenous tradition and a mundane everyday. The chapters in this volume examine the modern Arctic from all these perspectives. They demonstrate to what extent the processes of modernization have changed the discursive signification of the Arctic.

ISBN:978-1-5275-0290-1. Cambridge Scholars Publishing, 2017. 362 s. (kan kjøpes fra akademika)

Elise Embla Scheele: Dråper av mitt blod

dråper av mitt blodKunstner og poet Elise Embla Scheele, bosatt i Karasjok,  bokdebuterer med diktsamlingen Dråper av mitt blod.

Blod er lidenskap, røtter, liv og erfaringer. Alt dette finnes i diktsamlingen «Dråper av mitt blod», hvor hvert dikt utgjør en dråpe. Bokas temaer spenner vidt og det trekkes en linje fra det personlige til det eksistensielle, fra krass samfunnskritikk til drømmesyn og mytiske visjoner, til det hele når et punkt hvor naturens krefter flettes sammen med sinnets. I dette mytepoetiske landskapet vil du kunne støte på forfedre, gudinner, volver og vampyrer, alt mens villaksen og reinflokkene fortsetter sine eldgamle vandringsveier i et miljø som settes under stadig større press.

ISBN:9788293641018. Publica, 2018. 183 s. Innb. 249.- (kan kjøpes fra Biblioteksentralen, adlibris og haugenbok)