Samenes nasjonaldag 6. februar

1024px-Sami_flag.svg-kopi

Den 6. februar feires samenes nasjonaldag i Norge, Sverige, Finland og Russland. Dagen har også navnet Samefolkets dag og Samisk folkedag. Samefolkets dag feires til minne om det første samiske landsmøtet som fant sted i Trondheim den 6. februar 1917. For første gang møttes samer fra hele Sápmi for å arbeide for felles samiske saker over grensene. Den samiske nasjonaldagen ble vedtatt på Samekonferansen i 1992, og ble feiret for første gang i 1993. I 2003 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge.
Ressurssider om samenes nasjonaldag:
Samefolkets dag – Sjøsameportalen, Nordlige folk
Nasjonaldag og nasjonale symboler – Sametinget
Samenes nasjonaldag – ressurser som finnes på læremiddelportalen Ovttas om samenes nasjonaldag
Filmer:
Samiske filmer i Filmrommet – en streamingtjeneste for skoler og bibliotek
Samiske filmer i Filmbib: (tilgjengelig ved innlogging med Nasjonalt lånekort og søk på samisk)
Samiske filmer tilgjengelig i Filmarkivet (tilgjengelig for leie)
Dokumentarserien Samernas tid på Urplay (Sveriges utbildningsradio)
Samiske programmer og filmer NRK:   https://tv.nrk.no/programmer/samisk – Inneholder blant annet dokumentarfilmen om Nils Aslak Valkeapää: Áilu – Solens sønn (2017) og en dokumentarfilmen Elsa Laula Renberg – kvinnen som samlet Sápmi (2017)
Den himmelske jakten – myten om den samiske stjernehimmelen laget av Saemien sijte, 2017 (YouTube)
Bøker:
Aktuelt tema for utstillinger i bibliotekene kan være fornorskningen av samer og kvener. Stortinget vedtok i 2017 å opprette en sannhetskommisjon som skal granske fornorskningspolitikken og urett begått mot det samiske og kvenske folk i Norge.
Aktuelle titler:
Faglitteraur:
Bjørklund, I.: Fjordfolket i Kvænangen – fra samisk samfunn til norsk utkant 1550-1980 (1985)
Eriksen, K. E. og Niemi, E.: Den finske fare – sikkerhetsproblemer og minoritetspolitikk i nord 1860-1940 (1981)
Jensen, E. B. : Fra fornorskningspolitikk mot kulturelt mangfold (1991)
Jensen, E. B.: Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel (2016)
Maliniemi, K: Arkivdokumentene forteller – to kommuner -to typer minoritetspolitikk (2010)
Maliniemi, K.: Hva arkivene skjulte – en undersøkelse av kvensk og samisk i offentlige arkiver i Kistrand (Porsanger) og Nordreisa 1865-1948 (2010)
Minde, H.: Fornorskninga av samene – hvorfor, hvordan og hvilke følger (2011)
Norsk ressursforvaltning og samiske rettighetsforhold – om statlig styring, allmenningens tragedie og lokale sedvaner i Sápmi (1999)
Pedersen, P., Høgmo, A.: Sápmi slår tilbake – samiske revitaliserings- og moderniseringsprosesser i siste generasjon (2012)
Zachariassen, K. : Samiske nasjonale strategar – samepolitikk og nasjonsbygging 1900-1940; Isak Saba, Anders Larsen og Per Fokstad (2012)
Romaner:
Larsen, A. Beaiveálgu/Dagen gryr (2013)
Mikalsen, G.: Farsmålet (2016)/ Áhcigiella (2017)
Vest, J.: Astrid ja Anton (2015)
Filmer:
Sameblod (2017) Min mors hemmelighet (2010) Familiebildet (2013) Gerd Mikalsen om fornorskning og romanen Farsmålet i Datoen – 4. episode (NRK)
Debatt: Sannhetens slagmark- hva kan forsones og hva kan en sannhetskommisjon bidra med? 05.02.18 kl. 19-21. Driv, Tromsø
Program i Troms Samisk uke og Samenes nasjonaldag:
Tromsø: Samisk uke i Tromsø 2018
Kåfjord: Samefolkets dag
Harstad: Markering av Samefolkets dag
Nordreisa: Samefolkets dag

Bordflagg kan bestilles fra Flaggfabrikken AS

Kjell Bitustøyl: Tamreindrifta i Setesdalsheiane

Ttamreindriftaamreindrifta i Setesdal strekte seg over ein periode på nesten 100 år, frå dei fyrste samane kom med eigen rein i 1886 til Byklehei reinsamlag måtte avvikle i 1979.

Tidleg på 1800-talet hadde det òg vore forsøk med tamrein i Setesdalsheiane, utan varige resultat. Historia som her blir fortalt handlar blant anna om samspelet mellom dei fastbuande og dei som kom hit, hovudsakleg samar, fyrst frå sørsamisk område på både norsk og svensk side, seinare òg frå Finnmark.

ISBN: 978-82-8316-062-8. Bokbyen forl., 2017. Innb. 350.- (kan kjøpes fra Biblioteksentralen)

Lee D. Rogers: Saammal já kozzsäplig/Sammeli and the Lemming

sammeli and the lemmingTospråklig bok for barn om gutten Sammeli fra Enare.  Sammeli møter sin gamle venn Lemen som han hjelper. I den anledning får han noen verdifulle leksjoner og lærer å lytte på og ta i mot gode råd. Tekst på enaresamisk og engelsk. Bok 5 i serien 8 årstider

Sammeli is a young Inari Saami boy who likes adventure. One winter day, in this fifth book of the series, Sammeli meets an old friend. Whilst helping his friend he has an adventure and learns some valuable lessons along the way. He learns to listen to advice and that experience is a wise teacher.

ISBN: 9789526822457.  Anaraskiela servi oy, 2016. 35 s. 15 euro. (order from: haldattah@anaraskielaservi.fi)