Tråante 2017 – jubileumsåret i bilder / heevehtimmiejaepie guvvine / The Centenary Year in Pictures

tråante 2017Minnebok fra Tråante 2017, en feiring av 100-årsjubileet for samefolkets første landsmøte i Trondheim som åpnet 6. februar 1917. Redaktør er Morten Olsen Haugen.

6. februar 2017 var det 100 år siden det første samiske landsmøtet åpnet i Trondheim. 100 år siden ildsjelen Elsa Laula Renberg samlet om lag 150 personer for å drøfte «sociala politiske forhold og da i ser paa rendriftens omraade».

Jubileet har blitt feiret i Trondheim, i regionen og i hele Sápmi – i ei jubileumsuke og et jubileumsår. Jubileumsuka ble en minnerik uke for Trondheim og for det samiske folket. Her får du de offisielle talene fra jubileumsdagen, og rause bildeglimt fra ei jubeluke og et fargerikt år. Året har også vist at samenes kamp for sine rettigheter ennå ikke er fullført.

ISBN: 9788270835386. Snøfugl, 2017. 145 s. 299.- (kan kjøpes fra Biblioteksentralen, adlibris og haugenbok)

Elling Vatne: Som et merke i min hånd – fortellinger fra en kvensk og sjøsamisk bygd

Som et merkeElling Vatne fra Manndalen i Nord-Troms gir oss en fortelling om hvordan det var å vokse opp i en kvensk og sjøsamisk bygd i årene etter 2. verdenskrig. Vatne skildrer livet i et relativt isolert bygdesamfunn sterkt preget av læstadianismen, hvor folk var avhengig av naturen og hverandre for å overleve. Gufset av armod var aldri langt unna.

De naturgitte forutsetningene var grunnlaget, men med en hverdag hvor tro og mellomfolkelig samspill var bærende for at dagene skulle få mening, enten det nå gjaldt maten på bordet eller i åndelige spørsmål. Inn i dette bildet var humoren og fortellingene viktige ingredienser i samhandlingen.

Elling Vatne har tidligere gitt ut boka Lyngshesten – historie og kultur i nord (1995).

ISBN: 978-82-300-1731-9. Kolofon, 2017. 154 s. Innb. 290.- (Kan kjøpes fra Biblioteksentralen, haugenbok, tanum og adlibris)