Synnøve Persen: Ruoná rieggá vuol váccasit / Under grønn ring vandre

ruona riegga vuolRuoná rieggá vuol váccasit er en tospråklig diktsamling av den samiske forfatteren og billedkunstneren Synnøve Persen. Den norske gjendiktningen er blitt til gjennom et samarbeid mellom Persen og Erling Kittelsen.

Det foregår en reise i diktene, en reise til et mytisk landskap, fra og til et hellig fjell, gjennom ørkener, over vidder, og mot en havkant. Reisen er sjelelig, åndelig, men også personlig. Den dras mellom to poler, en mannlig og en kvinnelig.
Boka er også gitt ut som e-bok.

ISBN:9788203362644. Aschehoug, 2017. 115 s. Innb. 279.- (kan kjøpes fra Biblioteksentralen, haugenbok og Adlibris)

Saia Marilena Stueng: Hamburgerprinseassa

Hamburgerprinseassa omslag ORIG.inddSaia Stueng er en ung forfatterdebutant fra Karasjok. Hun debuterer med en ungdomroman på nordsamisk:  Hamburgerprinseassa.

Máren er 17 âr og elev på videregående skole. Hun bor sammen med sin mor i en kommunal bolig, der det holdes fest nesten hver helg. Máren prøver å holde ut skolehverdagen så godt hun klarer, og samtidig så drømmer hun om skolens Casanova, Juan. Livet er komplekst og flersidig, og Máren opplever både motgang i livet men også kjærlighetens myke berøring.

Ungdomsroman med spenstig språk (Roald Pulk, 03.12.17, NRK Sápmi)

Hamburgerprinsessan blir roman (Sameradion & SVT Sápmi, 20.06.17)

Om Saia Stueng i Ávvir: https://avvir.no/tags/saia-marilena-stueng

Hamburgerprinseassa lea nuoraidromána Márena birra. Máren lea 17-jahkásaš joatkkaskuvlla oahppi gii orru etniinis gielddadálus, gos measta juohke vahkkoloahpa dollojuvvo feasta. Máren geahččala birgehallat skuvllas nu bures go nagoda, ja niegada skuvlla casanova Juan birra. Márenis eai leat eará skihpárat go okta; Máhtte. Olbmo eallin lea kompleaksa ja máŋggabealat, ja Máren vásihage eallimis sihke vuostegieđa ja deaivida maiddái ráhkesvuođa litna njávkkastemiin.

ISBN:9788232900879. Davvi girji, 2017. 176 s. Heftet. 200.- (kan kjøpes fra Biblioteksentralen og haugenbok blant andre)

Lee D. Rodgers: The Forgetful Squirrel/Mustottes Uárree

mustottes uarreeTospråklig bok på engelsk og enaresamisk. Boka handler om den unge enaresamen Sammeli som møter på et glemsomt ekorn i skogen. Han hjelper ekornet å finne sine vinterforsyninger slik at han kan overleve vinteren. Boka er skrevet og illustrert av Lee D. Rodgers og Peter Morottaja har oversatt til enaresamisk.
This bilingual Inari Saami/English book is for older children and adults interested in Saami culture. The book tells the story of a young Inari Saami boy. Sammeli meets a forgetful Squirrel in the forest and helps the squirrel locate his winter supplies to survive the winter. They have many adventures and make new friends along the way.
ISBN: Anaraskiela Servi. 101 s. 20 Euro. (order from: haldattah@anaraskielaservi.fi)