Bårjås 2016 – Subttasa/Fortellinger

barjas-2016Bårjås er et populærvitenskapelig tidsskrift fra Árran lulesamiske senter.
2016-nummeret inneholder 7 artikler skrevet av folk tilknyttet Árran lulesamisk senter. Blant annet harHarrieth Aira har skrevet om samiske kvinners historie, Oddmund Andersen har skrevet et sammendrag av et forskningsprosjekt om grenselostrafikken under 2. verdenskrig og Anne Kalstad Mikkelsen beskriver hvordan tabubelagte og kontroversielle temaer har stått i fokus på Árran lulesamiske senter gjennom årene.
ISBN: 978-82-7943-057-5. Báhko, 2016. 106 s. 150.- (kan kjøpes gjennom Árran lulesamisk senter)

Inger-Mari Aikio: Tropihka rievssat

tropihka-rievssatInger-Mari Aikios ungdomsroman Tropihka rievssat tar oss med på en attenårig jentes års lange reise verden rundt. På reisen følger vi bygdebarnet Maret i hennes møte med fremmede plasser, vaner, levemåter kulturer og opplevelser. I møtet med mennesker lærer hun å kjenne andre tenkemåter, tiltrekkes og forelsker seg, opplever glede og sorg, men alt har en pris. Nordsamisk tekst.
Tropihka rievssat (Tropiikin riekko) vie lukijan 18-vuotiaan tytön mukana
vuoden pituiselle maailmanympärysmatkalle. Tunturien tyttö näkee mitä
valtakulttuurit ja turismi tekevät sekä luonnolle että alkuperäiskansoille. Hän
myös ihastuu ja rakastuukin matkalla, mutta kaikella on hintansa.
ISBN: 9788290625868. DAT, 2016. 359 s. Innb. 250.- (kan kjøpes gjennom Biblioteksentralen og haugenbok)