Máret Sara: Sámit Ruoššas – Samer i Russland 1917-2017

samer_i_russland_coverMáret Sara har skrevet bok om den lite kjente historien til samene på russisk side av Sápmi. Nina Afanasjeva er bilderedaktør.
Teksten og bildene i denne boken viser deler av historien som i all-samisk sammenheng er lite kjent. Bildene gir oss interessante glimt inn i Kola-samenes liv over hundre år, en tidsperiode som grovt kan deles inn i perioder som før og etter Stalins skrekkvelde, den kalde krigen og sist tiden etter perestrojkaen og den åpnede grense mot stammefrendene i de Nordiske landene. Til tross for den tragiske historien med deportasjoner, henrettelser og tvangsflytting, forteller bildene også om mennesker med ukuelig mot og vilje til å overleve som samer.
ISBN: 978-82-8263-198-3. CálliidLágádus, 2017. 295.-

Sámis – nr. 23 februar 2017

samis22norDette er et spesialnummer på norsk av tidsskriftet Sámis i anledning hundreårsmarkeringen av det første samiske landsmøtet i Trondheim i 1917.
I dette nummeret presenteres en del av den tenkningen som lå bak den første samepolitiske mobiliseringen, samtidig som noen sentrale personer omtales nærmere.
Sámis utkommer på de tre samiske hovedspråkene i Norge, nemlig nord-, lule- og sørsamisk, og er først og fremst et kulturelt og aktuelt tidsskrift
ISSN: 0809-7410. ISBN: 978-82-8263-218-8. ČálliidLágádus – ForfatternesForlag, 2017. 88 s. 100.-

SÁMi magasiidna – nr. 1/2017

sami-magasiidnaSÁMi magasiidna er et nytt samisk nyhetsmagasin om skal komme ut en gang i uken. Magasinet ønsker å sette dagsorden og legge til rette for demokratisk debatt, meningsdanning og språkutvikling i det samiske samfunnet. Det aller første nummeret er viet det samiske 100-årsjubileet Tråante 2017 og den samiske heltinnen Elsa Laula Renberg.
Jan Skoglund Paltto er redaktør. Papirutgaven er på nord- og sørsamisk med resymeer på norsk. Alle artikler i full lengde finnes  i app og nettavis.
SÁMi magasiidna ilbmá oktii vahkkui. Bábermagasiidna lea davvi- ja oarjel- sámegillii ja čoahkkáigeasut dárogillii. Appas ja neahttaportálas leat buot artihkkalat buot gielaide.
ISSN: 2535-2814. iSámi.Press, 2017. 52 nummer i året. Årsabonnement koster 990.- Kan bestilles fra: info@samimag.no

A. Audhild Solberg: Riidu superbitchaiguin

riidu-superbitchaiguinNordsamisk oversettelse av  Kampen mot superbitchene (2014) som er første bok i Solbergs populære romanserie om Anne Bea og hennes kamp mot superbitchene i klassen hennes. For aldersgruppen 9-12 år.
Anne Bea er tolv år og nestnest nederst i bånnligaen i sjuende klasse. Uten bestevennen Nils hadde livet vært totalt krise. For ikke bare er hun lysår unna sjans på Magnus. To uker før høstens store happening, Talentkampen, havner hun midt i skuddlinja til klassens superbitcher! Å være annerledes er ingen spøk. Men har man en bestevenn, en kul tante og et skjult talent, kan man klare seg rimelig bra likevel.
Oversatt til nordsamisk av Elle Márjá Vars.
Ánne Bea lea guoktenuppelot jagi ja nubbinnubbin vuolemusas čihččet luohká vuolemusligas. Buoremus ustiba Niillasa haga livččii eallin áibbas kriisa. Ii dušše dat ahte sus ii leat ii veaháš ge doaivva fidnet Magnusa. Dušše guokte vahku ovdal čavčča stuorámus happeninga, Taleantagilvvu, šaddá son luohká superbitchaid bážáhahkii!
ISBN: 9788232900220. Davvi girji, 2017. 248 s. Heftet. 249.- (kan kjøpes gjennom Biblioteksentralen og haugenbok.no)