NOU 2016: 18 – Hjertespråket – forslag til lovverk, tiltak og ordninger for samiske språk

hjertespraketSamisk språkutvalg oppnevnt 19. september 2014, ble bedt om å avgi to utredninger. Delrapport om kommunenes forpliktelser og struktur knyttet til samiske språk ble lagt frem 15. februar 2016. Utvalget la frem sin endelige utredning NOU 2016: 18 – Hjertespråket den 10. oktober i Trondheim.
Utvalgets oppgave var å gjennomgå lovverk, tiltak og ordninger for sør-, lule- og nordsamisk språk i Norge. Målet med gjennomgangen har vært å vurdere og foreslå tiltak for å sikre funksjonelle og likeverdige offentlige tjenester på samisk. Utvalget har lagt vekt på at samiske språk er truede språk. Det trenges flere språkbrukere for at språkene fortsatt skal være levende språk. Utredningen viser at barns språklæring er nøkkelen til vitalisering av samiske språk. Økt bruk og styrking av samiske språk i barnehager og skoler vil være blant de viktigste tiltak. Utvalget har vurdert hvordan moderne teknologi kan være med på å heve språkenes status og gjøre det lettere å tilby et godt tjenestetilbud til samiskspråklige. Utredningen viser at det behøves mer personell med samiskspråklig kompetanse i offentlig tjenesteyting.
NOU 2016: 18 Hjertespråket – forslag til lovverk, tiltak og ordninger for samiske språk
Her er det samiske språkutvalgets forslag (Tor Emil Schanche, 10.10.2016, NRK Sápmi)
ISBN: 978-82-583-1293-9. Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon
Informasjonsforvaltning, 2016.  342 s.

LEAGUS: Lea Áigi (vinyl med CD)

lea-aigiLEAGUS er et musikalsk møte mellom pianisten Herborg Rundberg og gitaristen og electronicamusikeren Kristian Svalestad Olstad. Lea Áigi er deres debutalbum og består av 10 låter, hvorav de aller fleste er instrumentaler preget av improvisajon og kreativ utfoldelse. Låten Mun vuolggán dál har tekst skrevet av Nils-Aslak Valkeapää og vokal av Rundberg. Duoen har høstet gode kritikker for sitt særegne og nyskapende musikkutrykk.

Rundberg har tidligere gitt ut albumet Árbi (2010). Árbi er et klaververk som er basert på tradisjonelle salmer fra den sjøsamiske kommunen Kåfjord og andre samiske områder.

«Det oser av kvalitet i alle ledd, fra musikerne og musikken til coveret på den nye LP-plata. Leagus har skapt et unikt musikk­uttrykk, et nytt tilskudd til den samiske musikk­verdenen«, skriver Elin Margrethe Wersland i avisa Ságat.

Nordlig mesterverk (Helge Matland, 14.10.16, iTromsø)
Leagus: Lea Áigi (Jan Granlie, 29.09.16, Salt Peanuts)
Kvalitet i alle ledd (Elin Margrethe Wersland, 23.09.16 Ságat)

Tilgang i Spotify: LEAGUS: Lea Áigi

CAM003. CAMO, 2016. 10 spor (36 min.) Kan kjøpes gjennom Backbeat i Tromsø.

Northern Soul: The Album (vinyl)

northern-soul-the-albumNorthern Soul: The Album er musikken som ble laget til bestillingsverket Northern Soul. Den ble  laget for Varangerfestivalen 2014 av Herman Rundberg og Simone Grøtte. Forestillingen var en hyllest til og en reise i den nordnorske sjelen.
Musikken til verket er komponert av Herman Rundberg i samarbeid med artistene Mari Boine, Kråkesølv, Petter Carlsen, Kjetil Holmstad-Solberg, SlinCraze og Ole Jørn Myklebust som deltar på albumet. Singlene fra albumet Hjemmeseier (Kråkesølv) og Fillii Fillii (Mari Boine)  har begge vært listet på NRK P1. Tekstene er på engelsk, norsk og samisk.
Tilgang i Spotify: Norhern Soul: The Album (11 spor, 58 min.)
Trace (Herman Rundberg og Petter Carlsen; musikkvideo laget av Ørjan Bertelsen)
Hjemmeseier (musikk: Herman Rundberg og Kråkesølv, dans: Simone Grøtte, film Ørjan Bertelsen)
Mano Music, 2015. 1 vinylplate (8 sanger). Kan bestilles fra Mano Music