Niillas Holmberg: The Way Back – Poems in Sámi

the+way+backThe Way Back er Niillas Holmbergs fjerde diktsamling og er gitt ut av det engelske forlaget Francis Boutle. Boka har parallelltekst på nordsamisk og engelsk.
Diktene er skrevet etter inspirasjon fra et studieopphold ved The Tibetan Institute of Performing Arts i Nord-India hvor Holmberg fant spennede likheter mellom den buddistiske filosofien og den gamle samiske naturfilosofien.
Inspired by his studies in northern India at the Tibetan Institute of Performing Arts, Niillas Holmberg explores the intriguing connections between Buddhist philosophy and the old natural philosophy of his Sámi forebears. Half the poems here were written on the move; the other half, written in his native land, describe various states of movement. The ambiguity of these states forms the basis of this collection.
Niillas Holmberg is a musician, actor, activist and writer from Ohcejohka in Sámiland, Finland. He is the author of three collections of poetry and has performed at literary events and festivals in Europe, Asia and South America.
ISBN: 978-1-903427-39-2. Francis Boutle Publishers, 2016. 111 s. Heftet. 144.- (kan bestilles gjennom bokkilden.no og Biblioteksentralen)

Aino Hivand: Garjjáid gižžu/Ravnenes kamp

ravnenes kamp omslagGarjjáid gižžu/Ravnenes kamp er Aino Hivands tredje barnebok. Den tar opp språk- og identitetsproblematikk gjennom en fortelling om ravner fra de to stedene Skare og Vyen.
Vyen- ravnene fremstilles som de undertrykte og sårbare. Gjennom deres hverdagsliv generelt og denne historien spesielt, følger vi ravnefamilienes kamp for å ta tilbake sine rettigheter. Tekst og illustrasjoner av Aino Hivand. Boka har parallelltekster på nordsamisk og norsk. Rauni Magga Lukkari har oversatt til nordsamisk. Aino Hivand er kunstner og forfatter fra Sør- Varanger. Hun bor nå i Manndalen i Kåfjord.
Garjjáid gižžu lea guovttegielat govvagirji mánáide. Čalmmustahttá giella- ja gullevašvuođaproblematihka muitalusain garjjáin mat bohtet Skare- ja Vyen-nammáasaš báikkiin. Vyen-garjját govviduvvojit dakkárin mat leat vealahuvvon ja hearkkit. Sin árgabeaivveeallimis, ja dán muitalusas erenoamážit, čuovvut garjjáveagaid gičču máhcahit vuoigatvuođaideaset. Teavstta ja govaid lea Aino Hivand hábmen. Rauni Magga Lukkari lea jorgalan davvisámegillii. Aino Hivand lea dáiddár ja girječálli Mátta-Várjjagis eret. Orru dál Olmmáivákkis.
ISBN: 978-92473-25-2. Gollegiella, 2016. 119 s. Innb. 300.- (kan kjøpes gjennom Biblioteksentralen)