Elen Kristina Utsi: Suvhtedh suvhtedh suv (CD)

suvhtedhBarnesangene på CD’en Suga suga su (1988) i sørsamisk versjon. Utsi synger og rimer med ord og rytmer som inviterer og oppmuntrer til lek og læring gjennom musikk.
Eventyr, ordtak, rim, ramser og lek er en fin måte å nærme seg sang og musikk. Sangene er enkle for at man skal kunne dramatisere med stemme, lyd, bevegelse og spille med ulike instrumenter.Med CD-en følger et mini sanghefte med alle 16 sangene på sørsamisk.
DATCD-72. DAT, 206. 1 CD. (kan også kjøpes gjennom cdon.no)

Master Hege Skalleberg Gjerde ved Institutt for arkeologi, konservering og historie.

4619_001Stadig flere kulturminner og arkeologiske gjenstander tolkes som samiske også utenfor de tradisjonelle, samiske områdene. Men hvordan bestemmes kulturminner som samiske eller norrøne?

I avhandlingen Sørsamisk eller førsamisk? Arkeologi og sørsamisk forhistorie i Sør-Norge – en kildekritisk analyse undersøker Hege Skalleberg Gjerde hvordan postkoloniale perspektiv både muliggjør og begrenser fortellingen om en sørsamisk fortid.

Kritikk av majoritetssamfunnets historiefortelling har vært avgjørende for å muliggjøre minoriteters historiefortelling. Men heller ikke minoriteters historiefortellinger kan forbli statiske og uutfordrede.

Avhandlingen gir ny innsikt i forskningen på og forståelsen av samisk historie