Visions of Sápmi

visions of sapmiVisions of Sápmi er en rikt illustrert, nordisk antologi om samisk kultur og historie og har  som intensjon å løfte frem noe av rikdommen i denne store, fellesnordiske samiske kulturen og kunsten.
Tidligere studier og oppfatninger av ‘det samiske’ har ofte vært styrt av eksotisme eller kolonialisme. Viljen til å se og forstå mangfoldet i det samiske har vært lite tilstede –den lange historien, ulike kulturuttrykk og tankemåter har ofte vært ignorert og oversett.

Anna Lydia Svalast og Gunlög Fur er redaktører for antologien som også har med bidrag fra Harald Gaski,  Mikael Svonni, Jan-Erik Lundström, Runar Enberg og Ingrid Dokka. Tekstene er på engelsk med et sammendrag på nordsamisk.
ISBN :978-82-8221-011-9. Arthub Publisher, 2015. 200 s. 350.- (bestilles fra forlaget: post@arthub.no)

Sofia Jannok: ORDA – This is my land (CD)

orda this_is_my_landSofia Jannok har gitt ut sitt fjerde album ORDA – This is my land. Den har allerede har fått veldig stor oppmerksomhet i svensk presse. Tekstene på albumet har et sterkt politisk budskap med tekster på engelsk, nordsamisk og svensk. Jannok synger og joiker for oppreisning for det samiske folket. Mellom albumets 15 spor får vi høre lydopptak fra domstolsforhandlingene mellom Girjas sameby og den svenske staten i fjor sommer. Utsagnene i lydopptakene får svar i Jannoks låter.
«Rikt. Jannok reser mellan spoken word, tunga electrobeats och överjordiskt vackra tongångar», skriver Karin Andersson i Uppsala Nya Tidning.
Tilgjengelig i Spotify: Sofia Jannok: ORDA – This is my land
Albumet er også gitt ut som vinyl LP
Sofia Jannok: This is is my land (Official video, YouTube)
Anmeldelser og omtale:
Sofia Jannok: «Jag vill inte vara svensk» (Rebekka Ljung, Aftonbladet, 11.04.16)
Arg, tydlig och politisk Sofia Jannok på nya «Orda – this is my land (Recencion av Lisa Wall, Sveriges Radio P1, 07.04.16)
Hatten av för Jannoks knutna näve (Recencion av Karin Andersson, Uppsala Nya tidning, 06.04.16)
Electronica och jojk i en rätt blek samisk dräkt (Recension av Magnus Sjöberg, Gaffa, 06.04.16)
 ”Det här är mitt land” (Abdul Hibombo, Svt, 05.04.16)
Sofia Jannok: ”Orda – this is my land” (Recencion av Johanna Paulsson, DN, 06.04.16)
”Nu finns det en chans att ge oss lite upprättelse” (Linn Mauritzon, DN, 21.03.16)
GG04, Gamlestans Grammofonbolag, 2016. 1 CD. 199.- (Kan kjøpes gjennom cdon.no og platekompaniet.no)