Lars Stærk: Samisk sagn fra Sør-Varanger

samiske sagnLars Stærk (1902-1975) fra Sør-Varanger samlet og skrev ned samiske sagn han hørte som ung. Historiesamlingen er unik og gir et godt innblikk fra livet slik det var for lenge siden i dette grenseområdet mellom Norge, Russland og Finland. Sjøsamisk og skoltesamisk levesett og kultur preger historiene, som er preget av så vel humor og kjærlighet, som overfall, drap og uvettig alkoholbruk.
Leseren ønskes hjertelig velkommen til å ta del i alt fra irritasjon rundt skatteinnkreving i «Den gang noaiden Lávra solgte unnavind til kongens skattefut», hva brennevinstørste kan gjøre for julehandelen i «Den gang gammel-Per med reinraiden sin tok imot julebåten», skoltesamiske historier som «Skoltesamene overfalles av røvere» og «Da kristendommen kom til skoltesamene i Boris Gleb» og ikke minst den smertefulle historien i «Sagnet om Aina og Jovnnas ulykkelige kjærlighet», som ender med tragisk utfall på selveste Øretoppen/Bealljecohkka.
Endelig utgitt slik Lars Stærk fortjener (Ole-Tommy Pedersen, 28.07.15, iFinnmark)
Boka samiske sagn fra Sør-Varanger lanseres på biblioteket torsdag 30.07 (Sør-Varanger kommune)
ISBN: 9788299699051. Bealljecohkka innovation, 2015. 210 s. Innb. 244.- (kan kjøpes gjennom haugenbok.no)

Siiri Magga-Miettunen: Siri

SiriOversettelse til nynorsk av Siiri Magga-Miettunens selvbiografiske bok Siirin kirja (2002), som gir en levende og humoristisk skildring av oppveksten i Inari villmark. Siiri vokste opp på en veiløs gård ved Ivaloelva i en barnerik familie, der tre kyr, noen sauer og en liten reinflokk utgjorde livsgrunnlaget. Skolen var 10 mil fra hjemmet, så hun fikk tidlig oppleve internatlivet.
Etter et langt yrkesliv som lærer i finsk skole, har hun som pensjonist vendt oppmerksomheten mot minnene fra barndommen og ungdomsår i Guhtur, og skildrer dem levende i denne erindringsboken. Boken har hatt stor suksess i Finland hvor den er blitt gitt ut i 7 opplag. I 2006 kom oppfølgeren Siirin elämä som skildrer hennes liv i voksen alder. I 2010 ble boka Haile Selassie ja Lass’Uulan Niila gitt ut. Denne boka forteller om særegne personligheter og deres liv og skjebner i Inari villmark. Siiri Magga-Miettunen er hyppig brukt i finske skoler og bibliotek som formidler av sine historier.
Boka er skrevet på finsk, som er grunnlaget for denne oversettelsen til nynorsk av Liv Hatle. Forfatteren har i ettertid selv oversatt boka til nordsamisk, som hun også har lest inn og gitt ut som lydbok.
BOKOMTALE: Siiri Magga-Miettunen «Siri» – Jenta, familien og folket – en oppvekstskildring fra Enare (Anne-Lise Langfeldt, Nordnorsk magasin, 08.02.16)
Siiri Magga-Miettunen birra almmustuvvá dárogiel girji Riddu Riđđu -festiválas (09.07.16, yle.fi)
ISBN: 978-82-92473-21-4. Gollegiella, 2015. 314 s. Heftet. 280.- kan kjøpes fra gollegiella@online.no