Cecilie Lanes & Ilse Dambe: Gii lea váldán guovssahasa?

gii_lea_valdan_guovssahasaNordsamisk oversettelse av Lanes bildebok for barn Jakten på nordlyset (2014).

Vi møter Julie og Troll Olav som er på en vinterreise fra Tromsø til Nordkapp med Hurtigruten. Samegutten Jovnna er veiviser, og ferden går videre med reinsdyrslede inn på vidda i jakten på det forsvunne nordlyset.

Boka er illustrert av Ilse Dambe. Cecilie Lanes er fra Lyngen i Troms og har tidligere gitt ut boka Trolljakten (2010). For barn i alderen 4-7 år.

Boka er også gitt ut på lulesamisk og sørsamisk.

ISBN: 978-82-8263-164-8. CálliidLágádus, 2015. 38 s. Innb. 179.- (kan bestilles fra blant andre Biblioteksentralen)

Maxida Märak & Downhill Bluegrass Band: Mountain songs & other stories (CD)

muontain songs and other storiesDen samiske multikunstneren Maxida Märak er fra Jokkmokk i Nord-Sverige og har gjort seg bemerket for sitt store politiske engasjement mot gruveindustriens forsøk på å etablere seg i Jokkmokk-området og for sitt musikalske talent. Märak blander joik med rap og elektronika. Nylig ble hun nominert til en svensk musikkpris i klassen årets nykommer.
Her samarbeider hun med svenske Downhill Bluegrass band og resultatet er bluegrass blandet med tradisjonell samisk joik.
Albumet inneholder blant annet låten «The  Mountain» skrevet av Steve Earle. Den kan sees på som er et innlegg i gruvedebatten og NikeSunnas joik som er en joik Märak har laget til sin egen datter.
Maxida Märak nominert til svensk musikkpris i klassen årets nykommer (NRK Sápmi, 17.02.2015)
Tilgjengelig på Spotify:  Mountain Songs & other stories
LHM026. LimestoneHouse Music, 2014. 1 CD (51 min.). 169.- (kan bl.a. kjøpes gjennom cdon.no)

Marianne Neeland Soleim, Jens-Ivar Nergård, Oddmund Andersen: Grenselos i grenseland – samisk og norsk losvirksomhet i nordre Nordland og Sør-Troms 1940-1945

grenselosBoka gir et innblikk i grenselosenes dramatiske historie under okkupasjonsårene.
Det er lagt vekt på å skildre lostrafikken i et historisk perspektiv og særtrekk ved trafikken i ulike områder i nordre Nordland og Sør-Troms. Tidligere grenseloser, deres familier og flyktninger forteller om sine opplevelser og minner knyttet til lostrafikken.
Arbeidet som grenselos var slitsomt og farefullt, og flere av losene utsatte både seg selv og sin familie for livsfare. Boken viser det omfattende arbeidet tyskerne la i å forhindre flukt over grensen til Sverige, og hvor avgjørende grenselosenes kunnskap om fjellet var for å bringe flyktningene i sikkerhet. Vi får også et innblikk i hvordan både grenseloser og flyktninger ble mottatt av svenske myndigheter.
De samiske grenselosene fikk tvilsom behandling i etterkrigsårene både i form av urettmessige beskyldninger og manglende anerkjennelse. Grenselosenes innsats i Nordland har i lang tid vært glemt i norsk okkupasjonshistorie inntil de fikk oppreisning i 2005.
Grenselosene risikerte livet, men ble fratatt all ære (Stig Brøndbo, forskning.no)
ISBN: 978-82-8104-252-0. Orkana, 2015. 223 s. Innb. 389.- (kan også bestilles fra bl.a. haugenbok.no)

Berit Margrethe Oskal: Jaska (CD)

jaskaBerit Margrethe Oskal har gitt ut tredje og siste del av hennes reisetrilogi som startet med Mátki (2007) fulgt opp av Fargga (2010). Jaska inneholder 10 spennende låter bestående av alt fra gamle joiker i moderne lydbilde til bossanovapop. Albumet er arrangert av Birkir Gudmundsson fra Island, som også er med og synger på en av låtene på islandsk.
Guldal Rec, 2015. 1 CD. 180.- Kan bestilles gjennom guldalrec@gmail.com eller Muzetshpo.com