Niillas Holmberg & Roope Mäenpää: Manin guottán girjji fárus (CD)

Den unge poeten, skuespilleren og musikeren Niillas Holmberg fra Utsjok i Finland og hans venn cellisten og pianisten Roope Mäenpää har nylig lansert CD’en Manin guottan girjji fárus. (Hvorfor jeg bærer boken med meg). Albumet inneholder 13 viser, de fleste skrevet og komponert av Holmberg selv. Låtene er akkompagnert av gitar, cello, piano og munnspill. Albummet  inneholder også Entr’acte et dikt av Nils-Aslak Valkeapää tonesatt av Roope Mäenpää og Ná davánii jáhkku som er Holmbergs versjon av Mari Boines nordsamiske gjendiktning av John Lennons Working class hero.

Niillas Holmberg var årets unge artist på Riddu i 2010 og holdt her et par konserter sammen med Roope. Det gjorde han også på Márkomeannu i dette året.

Niillas Holmberg & Roope Mäenpää på Myspace: http://www.myspace.com/niillassuolovarri

TREC-021. Tuupa Records, 2011. 1 CD. 169.- (kan bl.a. kjøpes gjennom cdon.com)

Inger Ravna Eira: Mor gråt over mine

Diktsamlingen Mor gråt over mine skjørt er en gjendikting til norsk av Eadni ganjaldii mu fuolppuid (2009) gjort av forfatteren selv sammen med Kari Wattne.

I boka skildrer forfatteren vakkert og poetisk om hvordan det er å leve i to samfunn, i et samisk samfunn i endring og i det norske samfunnet. Boka handler om jeg-personens utvikling fra barndom til voksen. Leseren følger jeg-personens oppvekst i et flyttasamemiljø, erfaringer fra internatet og skolen der hun møter norsk kultur, hennes skjøre ungdommelige kjærlighetsfølelser, utdanning på fremmed sted, utvikling fra ung jente til voksen kvinne med det hun lykkes i og det hun mislykkes i.

978-82-7374-5255 . Davvi girji, 2011. 85 s. 145.- (kan kjøpes fra bl.a. haugenbok.no)