Berit Alette Mienna: Árbán (CD)

Den kjente og rutinerte samiske joikeren Berit Alette Mienna eller Biret Álehttá Mienna fra Karasjok debuterer som plateartist med CD´en Árbán (Min arv) som inneholder en blanding av kjente salmer, tradisjonell joik og eget materiale. Vokaluttrykket er gjenklang av de fastboende samers sang- og joiketradisjoner. Inspirasjon har hun hentet fra kirkemenigheten i Karasjok og storfamilien, de eldre joikerne på Jergul og korene Skádjil og Sámi Jienat.  Miennas musikk og hennes refleksjoner beveger seg mellom det verdslige og det hellige som 0gså er tilstede samtidig. Med seg har hun Frode Fjellheim på synthesizer og perkusjon. Fjellheim har også produsert CD’en.

EM47. Etnisk musikklubb, 2011. 1 CD og teksthefte. 169.- (fra bl.a cdon.com)

Gandere og hjelpere i nordområdene – den mystiske folkekulturen i nord 2

Gandere og hjelpere i nordområdene er den andre boken i serien Den mystiske folkekulturen i nord. Første bok i denne serien var den kritikerroste I tsjudenes fotspor (2007). Roald Larsen og Lev Levit er redaktører for denne samlingen. Boka inneholder norske og samiske sagn fra Nord-Norge og til slutt i boka noen predanier fra Arkhangelsk oblast. I boka finner vi eksempler på skremmende fortellinger om gandere og hikkedemoner som kaster vondt over folk man ikke vil vel. Men det fins også beretninger om hjelpere, vesener som er ved menneskenes side for å hjelpe dem gjennom livet, og om folks anvendelse av bønner for å oppnå helbredelse.

978-82-92742-16-7. Arktisk forlag, 2011. 155 s. 230.- (kan bestilles fra bl.a. haugenbok.no)