Runar Balto: Sámi máilbmi (tegneserie)

Tegneserien Sámi máilbmi av Runar Balto er en samisk samfunnssatire som har blitt fast innslag i de samiske avisene Ávvir og Ságat.

På 90-tallet ble samiske avislesere kjent med tegneseriefigurer som Sheriffa, XHM, Ártegis Máhtte (Rare Mathis), Bisma m.fl. under tegneserienavnet Sápmi. En del av disse figurene samt noen nye dukker nå opp i dette heftet til glede for nye lesere. Runar Balto formidler den moderne politiske satiren på en fortreffelig måte. Han sier selv at de politikere som måtte bli karikert av ham, må se på det som en ære og ikke som en fornærmelse.

Nordsamisk tekst. Distribueres gratis til grunnskoler.

Runar Baltto Sámi máilbmi-sárggusráidu lea sámi servodatsatiira. 1990-logus oahpásmuvve sámi aviisalohkkit sárggusráidofiguvrraide nugo Sheriffii, XHM:i, Ártegis Máhttii, Bismii ja earáide Sápmi-sárggusráiddu bokte. Muhtin dáin figuvrrain ja muhtin ođđa figuvrrat leat dál mielde dán gihppagis illun ođđa lohkkiide. Runar Balto gaskkusta ođđaáigásaš politihkalaš satiira báras láhkai. Son dadjá ieš ahte politihkkárat, geaid son karikere, fertejit atnit dan gudnin eaige loavkašuhttimin.

Juhkkejuvvo nuvttá skuvllaide.

Utgir tegneseriealbum på samisk (NRK Sápmi 11.03.11)

ISBN: 978-82-7374-774-7. Davvi girji 2011. 24 s. 110.- (kan bl.a. kjøpes fra haugenbok.no)

Tore Johnsen: Eatnama mánát, Beaivváža mánát, Biekka mánát – kristtalaš osku sámiid gaskkas

Boka tar for seg skjæringspunktet mellom den kristne troen og samisk kultur, historie og identitet. Boka forteller om samisk kirkeliv og kirkehistorie og er samtidig en inspirerende og trosoppbyggende oppbyggelsesbok som åpner våre øyne for Guds skjulte spor i naturen rundt oss og kulturen vi er en del av og passer godt til f.eks. samtalegrupper. Boka har ordliste og litteraturliste.

Nordsamisk oversettelse av Jordens barn, solens barn, vindens barn som ble gitt ut i 2007.

Girji gieđahallá kristtalaš oskku ja sámi kultuvrra, historjjá ja identitehta gaskasaš temáid gokko dat guoskkahit nuppiideaset. Girjjis leat dieđut maiddái sámi girkoeallima ja girkohistorjjá birra, seammás go girji lea oskuinannengirji. Girji heive bures vuođđun omd. ságastallanjoavkkuide.

ISBN; 978-82-7374-814-0, Davvi girji, 2011. 165 s. 210.- (kan bl.a. kjøpes gjennom haugenbok.no)