Harald Grundström: Lulesamisk ordbok

Nå finnes Harald Grundströms standardverk Lulelapsk ordbok tilgjengelig som pdf-fil med moderne lulesamisk ortografi på det svenske sametingets nettsider.

Harald Grundströms Lulelapsk ordboker danner grunnlaget for alle moderne lulesamiske læremiddel og ordbøker. Orginalutgavene ble utgitt i 1946-1954 i 13 bind og er unik med sine detaljerte nedtegnelser fra et svært geografisk område som strekker seg fra Gijes til Duorbun.

For mer informasjon se: http://www.sametinget.se/15057

Lulesamisk ordbok (PDF)

Nuorat 4/2010 – tidningen för samisk ungdom

I Nuorat nr. 4-2010 er blant annet fotball, sameting og sørsamiske animasjoner tema. Her finnes en artikkel om gamle, trøtte Jokkmokks marked og intervju med Ára – Simon issát Marainens band og en anmeldelse av deres debututgivelse O. Tidsskriftet inneholder tekster på svensk, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. De fleste på samiske språk. På deres nettsted finnes oversettelser til svensk av de samiskspråklige tekstene.

For bestilling og mer informasjon se: http://www.nuorat.se/

ISSN 2000-31-37. 39 s.

Bårjås 2010: Kultuvrra ja luonndoárbbe/Kultur og natur

Bårjås er et lulesamisk populærvitskaplig tidsskrift som gis ut av Árran – det lulesamiske museet og kultursenteret på Drag i Tysfjord. Tidsskriftet er gitt ut siden 1999 og kommer med et nummer i året.

Årets Bårjås er viet temaet kultur og natur og  Lars Magne Andreassen er redaktør. I artiklene til Jon Petter Gintal og Viktor Solbakken fokuseres det på hvordan naturen er det materielle grunnlaget for kulturen. Som urfolk og etnisk minoritet i Norge, har samene krav pa et materielt kulturvern. Sigmund Elgaroys artikkel om samisk psykisk helsevern stiller spørsmål om Samisk nasjonalt kompetansesenter-psykisk helse (SANKS), skal arbeide utradisjonelt og inkludere kollektive problemstillinger som for eksempel fornorskningspolitikkens konsekvenser og språktap og presset mange opplever i forbindelse med reindød langs Nordlandsbanen. Han mener at psykisk helsevern tilpasset den samiske befolkningen, bør utvikles i dialog med de samiske lokalsamfunn det gjelder. Ronny Nergard og Linda van der Spa har skrevet en artikkel om samiske bygninger. Bygninger er ikke bare rammer for livet, noe vi bor i, de er kulturminner i seg selv.

Árran, 2010. 110.-

Sara Margrethe Oskal, Jovnna-Ánde Vest, Inga Ravna Eira & Ritva Nystad: Dál ja dalle – noveallat

Novellesamling med samtidsnoveller for voksne på nordsamisk. Davvi Girji feirer 20 år i 2010 og lanserer i den forbindelse Dál ja dalle (Nå som tidligere), som er resultatet av Davvi Girjis novellekonkurranse i 2009.

I tillegg til vinnernovellen  Dál ja dalle (Nå som tidligere) av Sara Margrethe Oskal finnes her 3 andre noveller. Jovnna-Ánde Vests’ Earrodearvuođat (Avskjedshilsen), Inga Ravna Eiras´Guovžžaš (Lille Teddybjørn) og Ritva Nystas´Suoivvan (Skyggen).

Davvi Girji ávvuda 20 jagi dán jagi, ja dan oktavuođas almmuhat Dál ja dalle-noveallačoakkáldaga mii lea Davvi Girjji 2009′ novealla-gilvvu boađus. Čoakkáldagas leat mielde vuoitonovealla Dál ja dalle ja
golbma eará novealla Jovnna-Ánde Vest: Earrodearvuođat, Inga Ravna Eira; Guovžžaš ja Ritva Nystad; Suoivvan.

ISBN: 978-82-7374-601-6. Davvi girji, 2010. 96 s. 240.-