Sissel Horndal: Stallo og sølvmånen (lydbok)

Stallo og sølvmånen er en gjendiktning av et kjent samisk eventyr, som finnes i mange versjoner, gjort av forfatteren og illustratøren Sissel Horndal. Hun samarbeider her med den profesjonelle fortelleren Eirin Edvardsen som leser eventyret som handler om en jente som blir overfalt av Stallo mens hun gjeter rein i fjellet. Han røver med seg både jenta og reinflokken og alt håp synes å være ute. Jenta er modig og snartenkt, men er dette nok for å beseire en tilsynelatende uovervinnelig motstander?

Stallo og sølvmånen er lydbokversjon av figur- og fortellerforestillingen Stallo sover ikke når sølvmånen skinner. Lydboka inneholder et lite hefte for dem som vil vite litt mer om bakgrunn og tradisjoner rundt forestillingene om Stallo og kona hans, Luttak, med kildehenvisninger. Sissel Horndal har selv gitt ut lydboka på sitt eget forlag.

Les en anmeldelse her: http://aktiviteterforbarn.no/artikkel/stallo-og-solvmanen

Rabarbra bokmakeri, 2010. 1 CD. 25 min. 150.- (bestilles fra rabarbra@gmail.com eller fortelleirin.no)

Ára: O (CD)

ÁRA, med den samiske joikeren og forfatteren  Simon Issát Marainen i sentrum, ble dannet sommeren 2009 i Sverige og platedebuterer med denne utgivelsen. Marainen joiker, synger og har skrevet de fleste tekstene og har med seg musikere på klaver, gitar, trompet, flygelhorn, kontrabass og trommer. Resultatet er et stemningsfullt og harmonisk møte mellom joik og musikk i sjangeren jazz, alternativ pop, reagge og world music. Den kjente samiske artisten Sofia Jannok er med som gjestesanger på låten Višalingo – som har tekst skrevet av Nils-Aslak Valkeapää.

Anmeldelse i Nuorat 4/2010 (Marcia Blind):   http://www.nuorat.se/default.asp?pageid=44680

ÁRA001. ÁRA, 2010. 1 CD. 149.- (fra cdon.no)

Š – 58 (ungdomsmagasin)

Nyeste nummeret av det samsiske ungdomsmagasinet Š inneholder blant annet en artikkel om kunsteren Gjert Rognli fra Manndalen i Kåfjord og et portrett av den nye lederen for den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh! – Ida Rinstiinná Hætta Ophaug. I magasinet finner vi bokanmeldelser av Karen Anne Buljos Kristoffer ja Lálla og Ann-Hélen Laestadius’ Hej vackerI magasinet er det lagt ved et bilag med noveller på lulesamisk og sørsamisk.

Magasinet har også nyheter om kjentfolk og mote i Sápmi.

ISSN 0804-5143. Idut, 2010. 40.-