100 år siden første samiske bok – markeringer på UB i Tromsø og Ájtte bibliotek i Jokkmokk

I år er det 100 år siden Johan Turi ga ut Muitalus sámiid birra. Han var den første samen som fikk utgitt en bok skrevet på samisk. Siden har boka blitt oversatt til 11 språk. Norsk er ikke blant disse.

Dette skal markeres med en egen utstilling på  UB i Tromsø. Universitetsbiblioteket (UB) har satt i stand en utstilling kalt MUITTALUS SAMID BIRRA – Johan Turi og den første samiske bok, og den åpner torsdag 22. april klokken 14. I tillegg til informasjon om boka og forfatteren, vil blant annet bildemateriale fra tidlig 1900-tall bli vist.Utstillinga er i UB sine lokaler på campus (KS-biblioteket) og den vil være åpen for publikum fram til høsten.

På utstillingsåpninga vil John Gustavsen snakke om «…men hva skjedde med Emilie Demant Hatt?», Harald Gaski vil snakke om «Johan Turi – samernas författare» og Oljohan Gaup skal joike.

Fredag 23. april i anledning Verdens bokdag så markerer også Ájttes bibliotek i Jokkmokk  i samarbeid med Samernas bibliotek/Sametinget Johan Turi med en utstilling om hans bok Muittalus sámiid birra.

100 år siden første samiske bok (UiT)

Johan Turi på Världsbokdagen (Ájtte)

Kamil Z. Øzerk/Randi Juuso: Pedagolaš jurddagirji guovttegielalaš mánáidgárddiide – Pedagogisk idèbok for tospråklig barnehager

Bokas hovedinnhold er metodisk veiledning til barnehagenes språkinnlæring. Deler av boka passer også for småskoletrinnet.2. opplag 2010. Tekst på norsk og nordsamisk.

Metodalaš bagadeapmi mánáidgárddiid giellaoahpahusas lea jurddagirjji váldosisdoallu. Oasit girjjis heivejit maiddái vuođđoskuvlla smávvaskuvladássái. 2. deaddileapmi 2010. Davvisámegillii ja dárogillii.
ISBN: 978-82-7374-803-4. Davvi girji, 2009. 144 s. 195.-

Charlotte Nilsen: Tivoli redesign

Kunstneren Charlotte Nilsen fra Tromsø presenterer i denne boken sin unike kleskolleksjon Tivoli, med fokus på redesign av klær. Elementer av ulike klesplagg demonteres og settes sammen til nye komposisjoner. Bånd og rysjer, her med referanse til holbien, rysjen nederst på den samiske kofta legges til, og nye klær oppstår. Uttrykket blir hemningsløst og vakkert, styggpent og utfordrende. Redesign av beste merke.

En bok for alle som vil bli inspirert til å lage egne klær med eget særpreg og for en svært billig penge.

Boken ble antatt som eget kunstverk på kunstutstillingen Nordnorsken 2010.

ISBN: 978-82-93065-00-5. MARGbok, 2009. 28 s. 300.-