Stor norsk-samisk ordbok: dáru-sámi sátnergirji

Nyutgivelse av Stor norsk-samisk ordbok. Ordboka har omtrent 25 000 oppslagsord. Boka inneholder vanlige nordsamiske ord, ord som ikke lengre er i bruk og ord fra nyere tid.

Sullii 25 000 ohcansáni. Girjjis leat dábálaš davvisámegiel sánit, sánit mat eai leat šat olus anus, ođđasat sánit ja maid ođđaáigásaš sánit.

ISBN: 978-82-7374-763-1. Davvi girji, 2009. 747 s. 450.-

Timo K. Mukka: Eana lea suttu luohti – ballada

Den kjente og omstridte nordfinske forfatteren Timo K. Mukkas debutroman Maa on syntynen laulu (Jorden er en syndig sang) er nå oversatt til nordsamisk av den kjente samiske forfatteren Jovnna Ánde Vest.Timo K. Mukka skrev ni romaner med de barske  livsforholdene i Finnland som tema.

Vi følger romanens hovedpersoner Mäkelä-Mártá og Nahkamaa-Oula i den lille tornedalske bygda Oappagátti. Romanens hovetema er deres umulige kjærlighetsforhold som ender voldsomt. Livet er hardt etter 2. verdenskrig og folk sliter med å få endene til å møtes. Livet og døden går hånd i hånd.

Jovnna Ánde Vest lea jorgalan davvisámegillii dovddus davvi-suopmelaš girječálli Timo K. Mukka romána Maa on syntynen laulu.

Girjji Eana lea suttu luohti guovddášpersovdnan leaba Mäkelä-Mártá ja Nahkamaa-Oula. Girjji oktan váldotemán lea sudno veadjetmeahttun ráhkisvuohta, mii boatkana veahkaválddálaččat. Romána doalvu lohkki Oappagátti gilážii gosa nu Duortnuseanuleahkái. Eallin lea garas nuppi máilmmisoađi maŋŋá. Olbmot vigget rabbat áigáiboađuset goavis birrasis. Jápmin ja eallin johtaleaba giehtalagaid.

ISBN: 978-82-7374-768-6. Davvi girji, 2009. 213 s. 180.-

Svein Lund: Ruovebargu sámi árbevierus/Metallarbeid i samisk tradisjon

Bokas formål er å gjøre samiske tradisjoner innen metallarbeid kjent og å gi muligheten til å revitalisere dette i undervisningen. Innholdet omhandler for det meste metallarbeid og metallene messing, kopper og bronse.

Boka er først og fremst skrevet for videregående skole, men kan også brukes av andre  som interesserer seg for samisk metallarbeid eller samisk kulturhistorie. Boka gir et samisk perspektiv på mekaniske fag og temaer innen metallarbeid i naturbruk, reindrift, formgivingsfag og duodji. Også for faget kulturkunnskap har boka opplysninger om dette temaet.

Tekst på nordsamisk og norsk.

Girjji ulbmil leat dahkat dovddusin sámi metállabargoárbevieru ja addit vejolašvuođa ealáskahttit dan oahpahusas. Sisdoallu lea eanaš ruovdebarggu ja veahá meissega, veaikki ja bronssa birra.

Girji lea vuosttažettiin čállon joatkkaoahpu várás, muhto lea maiddái jurddašuvvon eará skuvlašlájaide ja earáide geat beroštit sámi metállabarggus dahje sámi kulturhistorjjás. Girji addá sámi perspektiivva mekánalaš fágaide ja metállabargofáttáide luonddudoallo-, boazodoallo-, hábmenfága- ja duodjesurggiin. Maiddái sámi kulturmáhttofágii leat girjjis dieđut dán fáttá birra.

ISBN: 978-82-7374-756-3. Davvi girji, 2009. 144 s. 190.-

Øystein Nilsen: Varangersamene – bosetting, næring, folketall, utmarksbruk mv. fra historisk tid til i dag

Varangersamene er basert på tekster av bonde og lokalhistoriker Øystein Nilsen,  som har samlet inn  stoff om bosetting, næring og utmarksbruk på slutten av 1800- og begynnelsen av 19900-tallet i Varanger. Vi får innblikk i livet til sjøsamene i indre Varanger før i tida og kjennskap til de endringene som lokalsamfunnet har gjennomgått fram til i dag.

Varangersamene er nummer 5 i serien Varanger Samiske Museums skrifter/Várjját Sámi Musea Čállosat

ISBN: 978-82-7746-010-9. Varanger Samiske Museum, 2009. 85 s. 190.-