Ungdomsmagasinet Š ute med nytt nummer

Det samiske ungdomsmagasinet Š gis ut av forlaget Iđut i Indre Billefjord. Redaktør er Máret Anne Sara. Magasinet innholder oppdatert informasjon om samiske kjendiser, moter, design, intervjuer med samiske ungdommer og omtaler av utgivelser for et ungt publikum. De fleste tekstene er på nordsamisk, men har også noen tekster på lulesamisk og sørsamisk.

Nr. 53-2009. Idut. 40.-(Abonnement kan også bestilles gjennom Tidsskriftformidlingen)

Elin Kåven: Jikŋon musihkka – Frozen music (CD)

Elin Kåven er fra Karasjok og har nettopp lansert sin første full CD Jiknon musihkka – Frozen Music . Hun har tidligere gitt ut EP’en Lahka (Nær) 2005. På denne utgivelsen har hun med seg Ole Jørn Myklebust som producer og musiker sammen med andre kjente norske musikere. Hun synger egenskrevne tekster på nordsamisk og henns musikk spenner mellom new folk, pop, world og jazz. Med på denne utgivelsen er også låten Áibbas jaska som hun vant sangdelen med i Sami Grand Prix 2008.  Dette førte henne samme høst til Liet Lavlut musikkfestival for Europas minoritesspråk i Luleå Sverige der hun kom på andre plass.

Elin Kåven lea Kárásjogas eret ja lea dál almmuhan su vuosttaš ollis CD  Jiknon musihkka – Frozen Music.  Son lea ovdal almmuhan EP Lahka (2005). Ovttas buvttadeaddjin Ole Jørn Myklebustain ja beakkán norgga musihkkariiguin lea son ráhkadan ráfálas geasuheaddji musihka mas luohti báitá duohkin. Iežas cállon teavsttaid son lávlo suonjaide mas sáhtát gullat odda álbmotmusihkka, pop, máilmmimusihkka, jazza ja luodi váikkuhusaid. Guovdageainnu beassásdoaluin 2008:s son vuittii Sámi Grand Prix lávlagiin Áibbas jaska. Dainna son seamma čavčča ovddastii sámiid Liet Lávlut Eurohpalas unnit giela musihkkafestiválas Julevus gos bodii nubbin.

DATCD-52. DAT, 2009. 1 CD. 149.- (CDON)

Inga Ravna Eira: Eadni ganjaldii mu fuolppuid

I Eadni ganjaldii mu fuolppuid (mor gråt over mine skjørt) forteller Inga Ravna Eira vakkert og poetisk om hvordan det er å leve i to samfunn, i et samisk samfunn i endring og i det norske samfunnet. Boka handler om jeg-personens utvikling fra barndom til voksen. Forfatteren skildrer hennes erfaringer og opplevelser gjennom dikt og korte prosatekster.

Eadni ganjaldii mu fuolppuid girjjis muitala Inga Ravna Eira čábbát ja poehtalaččat mo lea eallit guovtti servodagas, sámi servodagas mii rievdá ja dáža servodagas . Girji lea mun-persovnna ovdáneami birra mánnávuođa rájes ollesolbmo rádjai. Čálli govve su vásáhusaid ja fearániid divttaiguin ja oanehis prosateavsttaiguin.

ISBN: 978-82.7374-821-8. Davvi girji, 2009. 80 s. 145.-

Kerttu Vuolab: Bárbmoáirras – jietnagirji

Eventyrromanen Bárbmoáirras (sendebud fra lykkelandet) er en fiksjon som formidler fortellinger og historier fra fortid og nåtid, slik at fremtidige generasjoner også kan ta del i våre forfedres rike fortellerarv.Boka handler om sannheten om verdensrommet, jorda og vannet med utgangspunkt i samisk mytologi, samenes tradisjonelle fortellerkunst og fortellinger som forfatteren har hørt som barn. Lest av forfatteren selv.

Máinnasromána Bárbmoáirras lea fikšuvdna mii gaskkusta doložiid ja dálážiid vai boahtte buolvvat maid beasašedje muosáhit máttuideamet rikkis máinnastanárbbi. Bárbmoáirras lea gomuvuođa, eatnama ja čázi duohtavuohta, sámi dološ mytologiija, sápmelaččaid máinnastanárbi, ja máidnasat maid čálli lea mánnán gullan. Čálli ieš lohká.

ISBN: 978-82-7374-729-7. Davvi girji, 2009. 1 MP3-CD. 350.-