Jernanger (DVD/Blue-Ray)

Filmen Jernanger er et drama regissert av Pål Jackman med Bjørn Sundquist i hovedrollen.

Den aldrende finnmarkingen Eivind ( Bjørn Sundquist) bor og driver kafé på rustholken Jernanger, som har ligget ved kai i Stavanger de siste 30 årene. Den temperamentsfulle grinebiteren er ikke er redd for noe – bortsett fra kjærligheten. Han kan ikke glemme sin ungdomskjæreste Beatrice (Mary Sarre), langt der oppe i nord. Likevel har han aldri reist tilbake. Han skulle bare få skikk på livet først. Jernanger vant publikumsprisen under TIFF i 2009.

Andre samiske skuespillere som er med i filmen er Nils Utsi, Ailo Gaup og Inga Marja Sarre.

Norge fattigere uten samene   (NRK Sami Radio)

SF Norge, 2009. 1 t., 32 min. Norsk og engelsk tekst. Pris DVD: 99.- /Blue-Ray 199.- (bl.a. på CDON)

Sámis nr. 5 – gratis samisk skriftkulturell tidsskrift/Nuvtta sámi čálakultuvrralaš áigečala

Gis ut for SFS – Samisk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Harald Gaski og John T. Solbakk er redaktører.
Tidskriftet er gratis men porto må dekkes, ca 25 kr.

Almmuhat SFS – Sámi fagagrijjálaš čálliid- ja jorgaleaddjiidsearvvi ovddas.Harald Gaski ja John T. Solbakk leat doaimmaheaddjit.
Nuvttá áigečála. Diŋgojeaddji ferte dušše porto máksit, sullii 25 kr

Bestilling/Diŋgon:  ČálliidLágádus

Torkel Rasmussen: Áigin Lávra – Bassegohpi geassi

Bassegohppi geassi (Sommeren i Bassegohpi) er en roman for barn og ungdom og handler om noaidien Áthoš-Ánde. Han har skapt seg om til en ravn og ber Áigin Lávra være med han. De flyr over snedekkede fjell og følger en dyp dal til kysten. Vi følger Áigin Lávra på en overnaturlig reise til spennende og spesielle hendelser på et gammelt samisk hellig sted.

De siste samiske noaidiene har samlet 24 utvalgte barn til sommerskole i noaidekunsten for å lære dem til å bli framtidige åndelige ledere for sin generasjon.

Torkel Rasmussens har tidligere gitt ut to bildebøker for barn.

Nordsamisk. Boka er også gitt ut i norsk, sørsamisk og lulesamisk versjon og er første bok i en tiltenkt serie.Den norske versjonen er innkjøpt av Norsk kulturråd.

Sverre Porsanger leser teksten i den nordsamiske lydbokutgaven og Nils Utsi har lest inn den norske lydbokversjonen. Lydbøkene er på MP3-spiller med øretelefoner.

Noaidier og sjøormer i spennende barnebok (Anmeldesle i Altaposten)

Bassegohpi geassi lea mánáid- ja nuoraid- romána mas beasat čuovvut Áigin Lávrra neahkameahttun mátkki gelddolaš ja erenoamaš dáhpáhusaide dološ bassi báikkis. Noaidi Áthoš-Ánde girdá gáranasa hámis ja hástá Áigin Lávrra fárrui. Olles leavttuin girdiba Muohtagáissáid badjel ja čuovvuba Ceakkoleagi merragáddái.

Girji lea maiddái julevsámegillii, máttasámegillii ja dárogillii. Jietnagirji: Sverre Porsanger lohká

Ovdalis Torkel Rasmussen  lea  álmmuhan guokte mánáid girjji.

Nordsamisk versjon: ISBN: 978-82-92044-65-0. Čálliidlágádus, 2009. 225.-

Lydbok nordsamisk: ISBN: 978-82-92044-78-0. Čálliidlágádus, 2009. 150.-

Bok/lydbok nordsamisk pakke: ISBN: 978-82-92044-65-0/978-82-92044-78-0.  Čálliidlágádus, 2009. 350.-

Lulesamisk versjon: ISBN: 978-82-92044-66-7. Čálliidlágádus, 2009. 225.-(Áigin Lávrra – bassegåbe giesse)