Liv Tone Boine: Luondu ealáska

LuonduEalaskaLuondu ealáska er den tredje boka i bokserien om temaet naturen. Fortellingen i boka følger den samme elevgruppe som i Luondduipmašat boka. De er på uteskole om våren. Vi får vite hva de hører, ser, gjør og opplever på turen. Vi blir kjent bl.a. med plante- og dyrelivet ved elver, innsjøer og sjøen. Temabok er for 1-4 klasse, men passer også til bruk i hjem og barnehage. Boka er illustrert av Bente Somby Reyes. Det er også utgitt en egen arbeidsbok til Luondu ealáska. Andre bøker i denne serien er Luondduipmašat og Dálveluondu. Heftene distribueres gratis barnehager og grunnskoler.

Luondu ealáska lea goalmmát girji luonddu fáddágirjeráiddus. Girjji muitalusas čuovvut seamma luohkká go Luondduipmašat girjjis geat leat olgoskuvllas giđđat. Muitalusas beassat gullat maid sii doppe gullet, oidnet, barget ja vásihit dálvit; oahpásnuvvat ee.  šattuide ja divrriide jogain, jávrriin ja mearas. Govaid lea Bente Somby Reyes sárgun.
Luonddu fáddágirjeráidu lea 1.-4. ceahkkái, muhto heive maiddái bures ruovttuide ja mánáidgárddiide.
Eará girjjit ráiddus: Luondduipmašat, Dálveluondu. Juhkkojuvvo nuvttá mánáidgarddiide ja skuvllaide.

ISBN: 978-82-7374-699-3. Davvi girji, 209. 31 s. Pris/Haddi: 135.-

Arbeidsbok/Bargogirji:

ISBN: 978-83-7374-701-3. Davvi girji, 2009. 48 s. Pris/Haddi:

Ellen Nora Johnsen: Logut 1-10

724 Logut innmat.inddLogut 1-10 er et spiralhefte med tall- og mengelære for tallene 1-10 og er beregnet for begynneropplæring i tall og tallmengder. Den kan også brukes i spesialundervisning og i barnehager.

Bildene skal motivere til samtale. Gjennom samtaler kan elevene lære seg nye begreper f.eks: fisk, insekter, dyr, fugler og annet. Oppgavene i heftet er laget slik at læring skal oppleves som lek.

Logut 1-10 gihppaga bokte galget mánát beassat hárjehallat ja oahppat loguid ja lohkomeriid 1-10 rádjai. Logut 1-10 lea jurddašuvvon álgo-oahpahussii, muhto heive maiddái geavahuvvot erenoamašoahpahusas ja mánáidgárddiin.

Govat galget hástalit mánáid geahčadit ja ságastallat daid birra. Ságastallama bokte besset mánát maiddái dovdagoahtit ođđa doahpagiid o.m.d. guliid, divrriid, elliid ja lottiid birra. Bargobihtát leat láhčojuvvon nuvt ahte mánát galggašedje vásihit hárjehallamiid stoagusin ja ahte geasuhuvvojit máŋgga geardde.

ISBN: 978-82-7374-724-2. Davvi girji, 2009. 32 s. Pris/Haddi: 175.-

Åse Márgget Holm: Julmmáza moddjenlávka

591 Julmmaza omslag.inddEn fortelling om en gutt som ikke føler seg trygg i skogen og som spesielt hater gjedder. Vi får høre om hans opplevelser og hvordan det påvirker hans liv. Samisk tradisjon, overtro og tegn er fletter inn i fortellingen.

Åse Margget Holm fra Tana og Julmmaza moddjenlávka (Julmmas sin smileveske) er henne debut som skjønnlitterær forfatter. Boka er på nordsamisk og er illustrert av Sylvi Rasmus. Denne boka distribueres gratis til skoler og barnehager.

Julmmáža moddjenlávka lea gándda birra gii ii leat oadjebas beahcevuovddis ja lea bahá hávggaide. Muitalusas gulat maid son vásiha ja mo vásáhusat váikkuhit sutnje. Muitalusa boktet oahpat earret eará sámi árbevieruin, bargguin ja, diiddain. Girji lea hibmat sátnerikkis. Girjji lea Åse Márgget Holm čállán ja Sylvi Rasmus lea govaid sárgun. Juhkkojuvvo nuvttá mánáidgarddiide ja skuvllaide.

ISBN: 978-82-7374-591-0. Davvi girji, 2009. Innbundet. 72 s. Pris/Haddi: 230.-

Hege Siri: Et øyeblikk noen tusen år

EtOyeblikkNoenTusenAar_storBoka til Hege Siri som besøkte Riddu festivalbibliotek i sommer er nå utgitt på Kolon forlag. Et øyeblikk noen tusen år handler om hennes jakt på identitet, om spennet mellom gammelt og nytt og mellom minoritet og storsamfunn. Hege Siris  sjøsamiske bakgrunn har gitt inspirasjon til mange av diktene. Diktene er skrevet med stor musikalitet og poetisk nerve.

Anmeldelser:

Vakker joik av Margoth Hovda-Lien (Nordlys)

Mellom politikk og natur  – debutant med fengende diktpartier av Sindre Ekrheim (Bergens Tidende)

ISBN: 978-82-05-35861-4. Kolon, 2009. Heftet, 56 s. 228.-