Jens Martin Mienna: Seavdnjadasa hástalusat

perm.inddFantasy på nordsamisk med barn i alderen 10-14 år som målgruppe. Fortellingen tar utgangspunkt i samisk mytologi og eventyr. Dette er den første boka i serien «Čuovgga suotnjarat» (Lysets stråler) som er illustrert av Jens Martin Mienna selv.

I begynnelsen er livet harmonisk og fredfullt. Så skjer det noe som utfordrer både menneskets eksistens og forhold mellom mennesker. Noen barn fra forskjellige siidaer får et felles kall. De reiser ut for å finne svar på hvorfor sollyset forsvinner gradvis, og hvorfor mørket forandrer jorda til et uhyggelig og farlig sted.Underveis oppdager de at de alle sammen har ukjente evner.

Fántasiijaromána 10-14 jahkásaččaide, davvisámegillii. Muitalus váldá vuođu sámi mytologiijas ja máinnasteamis. «Seavdnjadasa hástalusat» lea vuosttaš girji «Čuovgga suotnjarat» ráiddus. Jens Martin Mienna lea sárgon govaid girjái.

Álggos lei eallin harmonalaš ja ráfálaš, muhto de dáhpáhuvvá juoga! Dakkár mii hástala olbmuid gaskavuođaid ja birgejumi. Moadde máná iešguđetge siiddain, ožžot oktasaš gohččuma. Sii vulget mátkái ohcat čovdosa manin beaivečuovga dađistaga hedjona ja manin seavdnjadas rievdada eatnama issoras ja váralaš báikin. Mátkis fuobmájit ahte juohkehaččas leat čihkkon attáldagat.

ISBN: 978-82-7374-635-1. Davvi girji, 2009. 192 s.-Pris/Haddi: 280.- Finnes også som lydbok  (mp3-spiller): 978-82-7374-742-6

Johan Sara jr. Group: Orvoš (CD)

orvosMed sin nye utgivelse fortsetter Johan Sara jr. med å fornye de eldgamle joiketradisjonene i spennende og nye musikalske landskap.

Sara synger, joiker og programmerer,  og med seg har han sine faste dyktige musikere Geir Lysne (saksofon, fløyter og sang), Erik Halvorsen (synth og programmering) og Knut Aalefjær (trommer og perkusjon).

STI02. Stierdna, 2009. (Kan blant annet kjøpes fra Riddu Riđđu og CDON)

Alit Boazu (CD)

alit boazuAlit Boazu har endelig debutert med full lengde CD og fått gode kritikker for den. Bandet fra Nord-Troms som har holdt på i fem år har fått mye oppmerksomhet de siste årene for musikken. Alit Boazu spiller stemningsfull alternativ rock. Melankolsk poprock med innslag av metall. Veteranen Svein Schultz er produsent for CD’en.

Vokalist Rolf Erling Mienna synger på sitt samiske morsmål og lydbildet er påvirket av både det tradisjonelt samiske og band som Muse og Mew. Bandet ønsker å tilføre samisk musikk en ny dimensjon.

FFMCD 0005. Alit Boazu, 2009. (Kan bl.a bestilles fra Riddu Riddu og CDON)

Åse Mette Johansen: Velkommen te’ våres Norge – en kvalitativ studie av språkbytte og språkbevaring i Manndalen i Gáivuotna/Kåfjord

velkommen te' våresEn studie av innbyggerne i den sjøsamiske bygda Manndalen/Olmmáivággis opplevelser av å leve i en kontekst preget av språkbytte og språkbevaring. Bygdas innbyggere har de siste hundre år vært vitner og deltakere i to gjennomgripende og motstride endringsprossesser i sitt lokalsamfunn. Først språkbyttet som fulgte en omfattende fornorskningsprosess og deretter språkbevaringen som følge av den samiske revitaliseringen de siste tiårene. Boka belyser at minoritetsspråkenes skjebne avgjøres av enkeltindividenes språkvalg.

Vi får også innsikt i hvordan det samiske språket har påvirket den norske dialekten i bygda og hvordan tidligere stigma tilknyttet språket er snudd til stolthet.

Boka er en revidert utgave av mastergradsavhandlingen i nordisk fra 2007.  Studien er basert på samtaler med mennesker som har erfaring med egne og andres språkvalg før og nå.

Åse Mette Johansen, som selv er fra Manndalen, er PhD-stipendiat i nordisk språk ved Universitetet i Tromsø, Institutt for språkvitenskap. Hun jobber med sosiolingvistikk og språkkontakt med vekt på nordlige språkforhold.

ISBN: 9788270995172. Novus, 2009. Heftet. 233 s. Pris: 225.- (kan bl.a. kjøpes gjennom Riddu Riđđu og Haugen bok )