Harald Gaski: Luottat bálgát – ođđaset sámi girjjálašvuohta

luottatBoka diskuterer  litteraturbegrepet i en samiskspråklig kontekst før den gir en oversikt over tendenser i moderne samisk diktning. Forholdet mellom skjønnlitteratur og fagprosa berøres, og i en viss utstrekning parallelliseres utviklingen innen samisk skriftkultur med det som skjer i urfolkslitteraturen. Boka er skrevet som temahefte i samisk litteratur for videregående skole, men burde ogsŧ passe utmerket for den litteratur-interesserte allmenhet. Boka inneholder oppgaver som er formulert som utfordringer til leserne for å dra i gang en debatt om den samiske litteraturens plass og posisjon internt i det samiske samfunnet, men diskuterer også dens internasjonale potensial. Nordsamisk tekst.

Girjji ulbmil lea addit gova guovddáš girjjálašvuođa fáttáin jahkeduhátmolsuma áiggi. Sámi čállin áddejuvvo ja giehtadallojuvvo dán girjjis govddibun go mii leamaš dábálaš dán rádjái. Dasa gullá sihke fikšuvdna- ja áššeprosa, ja das ságastallojuvvo girjjálašvuođa sadji servodagas ja servodatdigáštallamis. Girji lea vuosttažettiin jurddašuvvon joatkaskuvlla sámegiela fáddágirjin, muhto heive buohkaide geat berostit girjjálašvuođas. Girjjis leat bargobihtát ja hástalusat. Daid áigumuš lea oalgguhit lohkkiid ságastallagoahtit girjjálašvuođa máŋggaid fáttáid, ja dárkilebbo smiehtadit sihke árvvoštallama, jorgaleami ja fága- ja čáppagirjjálašvuođa gaskavuođa birra, ja vaikkoba movttáskuhttit lohkkiid ráhkadišgoahtit iežaset árvvoštallamiid iežaset lohkama ja dulkoma vuođul.

ISBN: 978-82-92044-61-2:. ČálliidLágádus , 2008. 87 s. 140.-

Ulrika Tapio Blind: Spurven kvitrer

spurvenEnkel billedbok for de yngste som forteller om dyrene og deres lyder. Boka er illustrert av forfatteren selv. Orginaltittel er «Cizáš vizarda» og er oversatt fra nordsamisk av Stig Riemmbe Gælok.

ISBN: 978-82-92331-06-4. Báldes Almmudahka, 2009. 32 s. 200.-

Sofia Jannok: Áššogáttis/By the embers

assogattisSofia Jannok fra Gällivarre i Sverige er nå ute med sitt andre album. I 2007 debuterte hun med albumet White/Čeaskat, som ble produsert av Svein Schultz og Herman Rundberg. Denne gang har hun skiftet produsent og musikere. Med sikker og klar røst gjør hun sine egenskrevne låter akkompagnert av Peter Tikkanen Trio på piano, bass og trommer. Myk visesang og jazz finner ny kraft i Sofias joiker. På «Áššogáttis» gjør hun også sine tolkninger av N. A. Valkeapääs kjente «Sámi eatnan duoddariid» og den tradisjonelle joiken «Golle Máze».

Visepop, jazz, joik

CAP21801. Caprice records, 2008. (utgitt: 14.01.09)(Kan bestilles gjennom bl. a. CDON)